Srbi ovo povrće dodaju u svako jelo, a doktor tvrdi koliko je OPASNO! Evo ko treba da bude NA OPREZU kada ga jede ili pije sok od njega

Vesti 18.01.2023 21:45 1

U sirovom obliku ovo povrće može biti opasno zbog visokog sadržaja grubih vlakana

Srbi ovo povrće dodaju u svako jelo, a doktor tvrdi koliko je OPASNO! Evo ko treba da bude NA OPREZU kada ga jede ili pije sok od njega

Shutterstock

Šargarepa se često preporučuje da bude uključena u ishranu, jer sadrži veliku količinu vitamina. Međutim, u slučaju nekih bolesti ovo povrće treba koristiti s oprezom! O tome je u intervjuu za "aif.ru" govorila klinička genetičarka i nutricionista Svetlana Perez de Montes Raterik.

- Šargarepa je odlično korenasto povrće koje može biti veoma korisno kao dodatak u ishrani. Kao takvo, povrće ne nosi nikakvu štetu, ali postoje neke kontraindikacije za njegovu upotrebu. Na primer, pankreasu i jetri je izuzetno teško da obrađuju vitamin A, koji se u velikim količinama nalazi u korenastom povrću u obliku beta-karotena. Zbog toga, pacijenti koji pate od bolesti ovih organa treba sa opreznošću da konzumiraju ovu namirnicu - objasnila je Svetlana.

Osim toga, prema rečima stručnjaka, sirova šargarepa može biti opasna zbog visokog sadržaja grubih vlakana. Pored toga, sok od takvog svežeg povrća može da iritira sluzokožu želuca, kao i da pogorša stanje u prisustvu čira na želucu. Pacijentima sa ovom dijagnozom se ne preporučuje da jedu šargarepu čak ni kuvanu.

Takođe, specijalista ističe da šargarepu treba sa oprezom jesti ako bolujete i od akutnog pankreatitisa, hronične bolesti jetre, dijabetes melitusa, kolitisa i gastritisa.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (1)
Loading
Milutin
18.01.2023 21:56

Gluposti