Pogledajte pažljivo: Ako imate ove promene na JEZIKU odmah se obratite lekaru, mogu biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema

Vesti 11.01.2023 20:30 0

Lekari upozoravaju da čak i male promene u boji ili izgledu mogu biti znaci veliki zdravstveni problem. Australijski stomatološki tim objavio je listu najčešćih promena jezika i njihovih osnovnih uzroka

usta

Shutterstock

Bele mrlje na jeziku

Bele mrlje na jeziku se obično razvijaju zbog loše higijene usta, pušenja ili preterane (dugotrajne) konzumacije alkohola.

Stomatolozi zato ističu da je svakodnevna higijena usne šupljine veoma važna, a trebalo bi pri svakom pranju zuba da jezik očistite strugalicom za jezik ili grubljom, zadnjom stranom četkice za zube.

Ako ni posle jedne ili dve nedelje stalnog čišćenja jezika ne vidite poboljšanje, preporučuje se da posetite stomatologa ili lekara. Bele mrlje i izbočine na jeziku mogu biti i posledica infekcije kvasca ili znak stanja zvanog leukoplakija, koje je često izazvano pušenjem ili hroničnom konzumacijom alkohola, kažu stručnjaci.

Bele naslage nastaju zbog razmnožavanja prevelikog broja bakterija, koje izazivaju “zarobljeni” sitni komadići hrane ili mrtvih ćelija.

Jagodičasti jezik

Jarko ružičast jezik s belim točkicama može da znači da senzori ukusa loše reaguju na neku hranu ili na stres, čak ponekad i na manjak folne kiseline ili vitamina B 12.

Svetao jezik s tačkicama popraćen bolom u grlu, često je znak infekcije streptokoka koja se leči s antibioticima, pa se preporučuje da odmah posetite doktora.

Kvržice na jeziku

Kvržice na jeziku često su izazvane hranom koju smo nedavno konzumirali – naročito ako je ona bila začinjena ili prevruća.

Kvržice obično brzo nestanu same od sebe, ali ako uz njih osećate i laganu bol ili peckanje možda je reč o herpesu. Iako će s vremenom i kvržice i herpes sami nestati, taj se proces može ubrzati lečenjem raznim mastima.

Brazde na jeziku

Ta je pojava stvar genetike i ne treba da vas zabrinjava. Neki imaju i dugačku “pukotinu” po sredini jezika s kojom se obično rađamo i isto je izazivaju genetski činioci.

Oticanje jezika

Jezik može blago da natekne kao reakcija na prevruće piće ili ako ga slučajno ugrizete ili ogrebete zubom. Takav otok nestaje sam od sebe, a stručnjaci kažu da može pomoći i “cuclanje” kocke leda. Jako oticanje jezika može biti odgovor na alergen u nečemu što ste pojeli ili popili.

“Alergija može da uspori ili blokira protok kiseonika do pluća pa u takvim slučajevima treba hitno potražiti lekarsku pomoć”, napominju stomatolozi.

Karcinom jezika (usta)

Postoje različiti karcinomi koji mogu da nastanu na usnama, jeziku, desnima i grlu. Povećani rizik od tih karcinoma imaju osobe starije od 40 godina, naročito dugogodišnji pušači. Većina ljudi prvo primeti trajan bol u grlu ili kvržicu na jednoj strani jezika. Ostali simptomi uključuju crvene ili bele mrlje i krvarenje bez jasnog razloga ili ukočenost jezika.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading