Organizam vam šalje UPOZORENJE: Ako imate AKNE na ovom delu lica, vreme je da potražite POMOĆ!

Vesti 05.11.2021 16:05 0

Akne se pojavljuju u svakom dobu života iako su najčešće kod tinejdžera. Naporne su, ponekad bolne i smetaju, ali postoji rešenje i za njih

akne

unsplash.com

Akne na bradi se najčešće pojavljuju zbog promena u hormonima. Pre nego što se obratite kozmetičaru ili dermatologu razmislite o hrani koju jedete jer ona pomaže u regulisanju hormonskih ciklusa.

Takođe obratite pažnju na to koliko često dirate lice "prljavim" rukama jer i to može uzrokovati nastanak bubuljica.

Akne na bradi govore da..

Akne su zapravo kožno oboljenje koje stvara promene na koži, tačnije na delu strukture koju čine folikuli dlake i za nju pričvršćene lojne žlezde. Takođe se mogu nazvati i bubuljice. Uglavnom se javljaju tokom puberteta i uzrokovane su prekomernom aktivnošću lojnih žlezda uprkos normalnom nivou muškog hormona testosterona. Obično nestaju posle dvadesete godine, ali nije sasvim retkost da se pojave i u kasnijoj dobi. Kod nekih ljudi traju do četrdesete godine.

Akne na bradi nisu rezultat loše ishrane ili loše higijene, ali ove navike svakako mogu donekle uticati na borbu protiv akni.

Akne na bradi i donjem delu lica ukazuju na stres i hormonalne promene. To je posebno evidentno kod žena koje prolaze kroz mesečne hormonske cikluse, a akne ukazuju na ovulaciju. Žene češće nego muškarci dobijaju akne duž vilice ili brade. Ove bubuljice su obično uzrokovane povećanjem muškog hormona testosterona koji stimuliše lojne žlezde. Neke žene primećuju više akni u vreme menstruacije jer se nivo hormona menja. Akne na bradi mogu biti uzrokovane i menopauzom, koja se javlja u kasnijim godinama.

Akne na bradi mogu biti simptom sindroma policističnih jajnika (PCOS), stanja u kojem žene imaju više od normalnog nivoa muških hormona i koje stvara ciste u njihovim jajnicima.

Ako imate akne na bradi u velikom broju, bez akni na ostatku lica, to može ukazivati da imate problem sa hormonskom neravnotežom. Pored toga, žene mogu imati simptome neredovne menstruacije ili obilnog krvarenja.

Rešavanje može biti dugotrajan proces

Ako je razlog za pojavu vaših akni na bradi hormonalne prirode, očekujte da će rešavanje i ispravljanje situacije potrajati.

Da biste se rešili akni na bradi i vilici, isprobajte iste tretmane koje biste koristili za uklanjanje akni na drugim delovima lica.

Počnite da perete lica dva puta dnevno. Koristite blago sredstvo za čišćenje da uklonite višak ulja sa kože. Ako to ne uspe, vreme je da se konsultujete sa profesionalcem.

Komentari (0)
Loading