Nakon novogodišnjih i božićnih praznika mnogi od nas skloni su dijetama. Vreme praznika je period kada se opustimo, uživamo u hrni i piću, te nas tako ne iznenađuje informacija da su sredinom januara dijete veoma tražen pojam na internetu. Jedna od trenutno veoma guglanih dijeta je VMA dijeta.
VMA dijeta prvobitno je osmišljena kao dijeta za pacijente kojima je bilo potrebno da smršaju neposredno pred operaciju, od strane stručnjaka Vojnomedicinske akademije.
Njihovim lekarima je bilo vrlo važno da se oni nakon ovakvog režima ishrane osećaju dobro, da budu vitalni i spremni za operaciju, pa se tako navodi na se tokom ovog režima ishrane nećete osećati malaksalo i iscrpljeno.
Nervoza i razdražljivost biće svedeni na minimum, a u periodu od 15 dana gubi se od 7 do 15 kilograma. Ovi rezultati neće biti isti za svakoga, sve zavisi od početne kilaže, ali i mnogih drugih faktora. Ono što je sigurno, uradićete kompletan detoks organizma i pospešiti rad metabolizma, piše dijeta.net.
Pravila VMA dijete
VMA dijeta je dijeta cikličnog tipa. To konkretno znači da se ova dijeta sastoji iz tri kruga koja traju po pet dana. Nakon ta tri kruga, obavezna je pauza od dve nedelje.
Svaki dan imate tri obroka – doručak, ručak i večeru. Idealno bi bilo da pauza između obroka bude 4-5 sati.
VMA dijeta nalaže zabranjen unos šećera, alkohola, ali i veštačkih zaslađivača, dok se so unosi u minimalnim količinama.
Potrebno je piti 2l vode. Možete piti i limunadu i zeleni čaj. VMA dijeta obezbeđuje dovoljnu količinu minerala i vitamina, pa ne zahteva dodatni unos suplemenata.
JELOVNIK
Doručak je svakog od 5 dana isti:
- 1 pomorandža
- 1 komad dvopeka (ili 4 krekera)
- šoljica kafe ili čaja (bez zaslađivača)
A evo kompletnog jelovnika za 7 dana:
1. PRVI dan
Ručak:
- 1 kuvano jaje
- 2 kašike kisele pavlake (kiselog mleka ili jogurta)
- 1 dvopek
- 1 pomorandža
Večera:
- 1 do 2 dvopeka
- 2 kuvana jajeta
- 1 paradajz
- 1 krastavac
2. DRUGI dan
Ručak:
- 1 kuvano jaje
- 2 kašike kisele pavlake
- 2 dvopeka
- 1 pomorandža
Večera:
- 1 dvopek
- 125 g mlevenog junećeg mesa
- 1 paradajz
- 1 pomorandža
3. TREĆI dan
Ručak:
- 1 kuvano jaje
- 2 kašike kisele pavlake (ili kiselog mleka)
- 1 svež krastavac
- 1 pomorandža
Večera:
- 1 dvopek
- 125 g mlevenog junećeg mesa
- šoljica kafe ili čaja bez šećera
- 1 pomorandža
4. ČETVRTI dan
Ručak:
- 1 komad dvopeka
- 125 g mladog kravljeg sira
- 1 paradajz
Večera:
- 2 dvopeka (ili 8 krekera)
- 125 g mlevenog junećeg mesa
- 2 sveža paradajza
5. PETI dan
Ručak:
- 200 g kuvanog junećeg mesa
- 1 komad dvopeka
- 1 svež paradajz
Večera:
- 1 tvrdo kuvano jaje
- 500 g barenog povrća
Napomena
Juneće meso možete spremati kao pljeskavicu na teflonu sa mrvicom ulja ili ga dinstati na isti način uz dodatak prstohvata soli.
BONUS VIDEO