Ove namirnice povećavaju RIZIK od kamena u bubregu: Odmah ih izbacite iz upotrebe

Vesti 10.01.2023 08:30 0

Ove namirnice povećavaju rizik od pojave kamena u bubregu

stomak

Shutterstock

Od svih bolesti urinarnog trakta, kamen u bubregu je jedna od najučestalijih, a u 80 posto slučajeva pojavljuje se kod muškaraca. Kod osoba starosti od 20 do 40 godina postoji najveći rizik pojave ove bolesti, a i važno je napomenuti da ljudi s ovim zdravstvenim problemom postaju podložniji i drugim bolestima urinarnog trakta, popust bolesti mokraćne bešike i upale mokraćnih puteva.

Pojava kamena u bubregu razlikuje se prema lokaciji, pa prepoznajemo kamene u bubregu, mokraćovodu i u mokraćnoj bešici. Simptomi su vrlo slični – nagli i oštar osećaj bola u području donjeg dela stomaka, često popraćena mučninom i povraćanjem, uz vidljivu krv u mokraći, kao i osećaj bola tokom mokrenja.

Kao i kod drugih bolesti, i za povećanje, odnosno smanjivanje, rizika od oboljenja od kamena u bubregu, kao i za lečenje ove bolesti, vrlo je važna pravilna ishrana i hidratacija tela.

Zdravlje bubrega je vrlo važno jer je ono zaduženo za detoksikaciju tela, odnosno odstranjivanje metabolita i filtriranje krvi. Zato je važno da smanjite unos sledećih namirnica koje podižu rizik od razvoja kamena u bubregu, savetuje Ordinacija.hr.

Proteini životinjskog porekla

Ishrana bogata životinjskim belančevinama (odnosno proteinima), kao i ribom i morskim plodovima, može izazvati kamen u mokraćnim kanalima.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi slični su proteinima životinjskog porekla te preterana konzumacija može izazvati izlučivanje kalcijuma putem mokraće, što je povezano s većim rizikom pojave kamena u bubregu.

Kofein

Kofein se ne nalazi samo u kafi, već i u gaziranim sokovima, energetskim napicima i čajevima, a ako ne pripazite, možete preterati u unosu kofeina. Kofein može uticati na pojavu kamena u bubregu jer povećava količinu kalcijuma u bubrezima.

So

Ograničenje unosa soli važno je ne samo za normalno funkcionisanje bubrega, već i za smanjivanje rizika od drugih hroničnih oboljenja, poput onih srčanih. Preporuka je da ograničite unos soli na maksimalno 5 grama soli dnevno, a ako već imate neku hroničnu bolest, ne konzumirajte više od 2-3 grama soli dnevno.

Ako se kamen u bubregu pojavio zbog viška kalcijuma u organizmu, savetuje se da iz ishrane izbacite namirnice koje sadrže oksalate, poput cvekle, celera, peršuna, praziluka, žitarica celog zrna, ovsene kaše, pšeničnih klica.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading