Zeleni čaj je jedno od najzdravijih pića. Međutim, da bi se očuvala sva njegova svojstva, vredi zapamtiti nekoliko jednostavnih pravila. Da li znate kako se pije zeleni čaj?
Zeleni čaj jača organizam u slučaju slabosti i hroničnog umora, poboljšava pamćenje, izgled kože, a takođe sprečava nastanak celulita. Međutim, da biste maksimalno iskoristili zeleni čaj, morate ga piti na pravi način.
Možete li piti zeleni čaj na prazan stomak?
Ne konzumirajte zeleni čaj na prazan stomak. Pre nego što ga popijete, vredi pojesti čak i lagani doručak koji će podstaći naš metabolizam. Zeleni čaj sadrži moćne antioksidante koji mogu povećati proizvodnju želudačne kiseline i poremetiti proces varenja. Zato je zeleni čaj najbolje piti između obroka.
Nemojte piti zeleni čaj odmah nakon obroka
Pijenje zelenog čaja podržava metabolizam, zbog čega se preporučuje osobama koje žele da izgube nekoliko kilograma. Međutim, ispijanje zelenog čaja odmah nakon obroka može imati suprotan efekat. Konzumiran odmah nakon obroka, zeleni čaj može ometati efikasno varenje proteina i usporiti naš metabolizam.
Zeleni čaj ne treba uzimati sa lekovima
Zeleni čaj može da reaguje sa lekovima koje uzimamo i tako ometa njihov efekat. U slučaju lekova koji stimulišu naš nervni sistem, njihovo kombinovanje sa kofeinom sadržanim u zelenom čaju može biti posebno opasno. Vredno je zapamtiti da se svi lekovi najbolje piju vodom.
Da li su aromatizovani zeleni čajevi zdravi?
Nažalost, aromatizovane verzije zelenog čaja često sadrže veštačke arome i aditive. Kada kupujete zeleni čaj, pre svega obratite pažnju na njegovu etiketu. Najbolje je izabrati čiste listove zelenog čaja. Međutim, ako želite da čaju dodate malo ukusa, možete koristiti rendanu limunovu koricu ili malo cimeta.
Zeleni čaj - koliko možete piti dnevno?
Optimalni dnevni unos zelenog čaja je dve do tri šolje. Međutim, ovo je individualna stvar i svakodnevnom konzumiranju zelenog čaja najbolje je pristupiti mudro. Ako puto konzumirate može negativno uticati na naše telo. To je u velikoj meri posledica kofeina sadržanog u zelenom čaju, čiji višak može dovesti, između ostalog, do slabljenja organizma i anemije.