Beba zbog KOMPLIKACIJA završila na RESPIRATORU: Ovaj VIRUS najviše pogađa decu i STARE, a ovi SIMPTOMI se mogu RANO uočiti

Vesti 29.11.2022 14:34 0

Zbog RSV virusa je jedna beba završila na respiratoru.

Beba zbog KOMPLIKACIJA završila na RESPIRATORU: Ovaj VIRUS najviše pogađa decu i STARE, a ovi SIMPTOMI se mogu RANO uočiti

Printscreen/ Facebook

Ove godine je zabeleženo mnogo slučajeva dece koja su obolela od respiratornog sincicijalnog virusa (RSV). Pogađa i odrasle, ali za bebe mlađe od 6 meseci i starije osobe može da bude opasan. Jedna mama je podelila svoju priču o tome kroz šta je prošla sa bebom zaraženom RSV virusom.

Mama je otkrila da je njena ćerka mesec dana bila hospitalizovana nakon što se zarazila ovim virusom.

- Ne šaljite svoju bolesnu decu u vrtić ili školu. Možda ste frustrirani i ne možete da pronađete nekog ko bi čuvao dete da vi možete da radite. Možete da krivite školu što se vaše dete razbolelo, ali nije ispravno da svesno dete zaraženo virusom šaljete u kolektiv jer može biti štetno za drugu decu - napisala je u svom apelu majka.

 

 

Njena ćerka je još beba, nije išla u jaslice, već se zarazila od starijih sestara koje su virus pokupile u školi.

- Možda mi samo nismo imali sreće, ali, molim vas, ako znate da vam je dete bolesno, ostavite ga kod kuće. Nisu svi poput vašeg deteta i nemaju svi jednak imunitet. Samo zato što je vaše dete dobro, ne znači da će biti i neko drugo - dodala je.

Njena ćerka je zbog komplikacija završila na intenzivnoj nezi i priključena je na respirator. Pored teškoće sa disanjem, razvila je i brojne druge komplikacije.

- Znam da je u dobrim rukama, ali ovo je najteža stvar kroz koju sam ikada morala da prođem. Ona mora sama da se izbori sa tim, a ja ne mogu ništa da učinim. Zato, dva puta razmislite pre nego što bolesno dete pošaljete u vrtić ili školu. Sledeći put moje dete bi moglo da bude tvoje dete - zaključila je.

Koji su simptomi RSV-a kod beba?

 

 

Simptome obično pokazuju četiri do šest dana nakon što su se izložili virusu.

Rani simptomi uključuju:

  • curenje iz nosa
  • smanjen apetit
  • kašalj
  • kijanje
  • groznicu
  • teško disanje

 

Kako bebe mogu da se zaraze RSV-om?

Virus se može preneti sa zaražene osobe na bebu kapljičnim putem, tačnije kada osoba kija ili kašlje pa kapljica padne u oči, nos ili u usta bebe. Prenosi se i preko površina koje na sebi imaju virus, na primer igračke. Bebe mogu da dobiju RSV virus i kada su u blizini druge bolesne dece, na primer u vrtiću, kao i kada dođu u direktan kontakt sa virusom, na primer kada ih poljubi zaražena osoba.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading