Simptom RAKA ŽELUCA može da se otkrije u PRVOJ FAZI: Pacijenti koji osete OVE SIMPTOME, već su u metastazi

Vesti 14.01.2023 21:40 2

Rak želuca može uspešno da se leči hirurgijom u ranoj fazi, ali pacijenti najčešće dolaze na pregled kada je bolest već metastazirala

Simptom RAKA ŽELUCA može da se otkrije u PRVOJ FAZI: Pacijenti koji osete OVE SIMPTOME, već su u metastazi

Shutterstock

 

Rak želuca je maligno oboljenje koje može da se razvije se u bilo kom delu želuca. Njegov najčešći tip je adenokarcinom (rak mukoznog sloja želuca), koji je prisutan čak u 95 odsto slučajeva. Ova vrsta karcinoma može da se leči uspešno, ali to zavisi isključivo od otkrivanja u ranoj fazi.

Rak želuca je bolest nespecifičnih simptoma

Kao i kod nekih drugih tipova karcinoma, veliki problem je to što rak želuca podrazumeva nespecifične simptome, kaže prof.dr Dino Tarabar u razgovoru za eKlinika portal. Takođe, u slučaju najvećeg broja pacijenata, ovaj vid raka nastane i razvija se potpuno asimptomatski.

– Čovek može da oseti simptome gornje dispepsije. Oni su inače prisutni u populaciji, ali se najčešće pogrešno tumače kao „poremećaj varenja”. Međutim, oni ne moraju da znače da je uvek u pitanju maligna bolest. Često dolazi i do osećaja rane zasićenosti, bolova u trbuhu nakon jela, mučnine i nagona na povraćanje, gasova i nadimanja, uz gorušicu. To jesu simptomi koji, jasno, imaju veze sa želucem i njegovim radom, ali su i nešto što gotovo svako od nas oseti u nekom trenutku. Nespecifični su za najveći broj ljudi u smislu momentalne sumnje na postojanje maligniteta i odlazak lekaru, a iza njih već može da stoji upravo ova vrsta maligniteta – naglašava prof.dr Tarabar, gastroenterolog i onkolog.

Gastroskopija potvrđuje malignitet

Prema rečima prof.dr Dina Tarabara, pacijent bi trebalo hitno da se obrati lekaru ukoliko se navedeni simptomi učestalo i prolongirano javljaju. A ako su uz njih prisutne i teškoće sa gutanjem, anemija, lošiji apetit, i kao posledica prekomerni gubitak kilograma, moguće je da se već radi o uznapredovaloj fazi bolesti.

– Dodatne hitne indikacije su i crna ili katranasta stolica, kao i povraćanje krvi. Dijagnostička metoda koju je neophodno odmah uraditi je gastroskopija. To naročito važi za osobe starije od 45 godina. Uz endoskopski pregled, uzima se i uzorak tkiva. Patohistološki nalaz potvrđuje da li se radi o karcinomu, a sledeći korak u lečenju je procena operabilnosti u odnosu na lokaciju i stadijum. U cilju sagledavanja proširenosti bolesti radi se skener abdomena. Upravo to određuje i planiranje daljeg toka lečenja – objašnjava sagovornik našeg portala.

Kada je rak želuca moguće lečiti operacijom, a kada hemioterapijom

Ako je rak lokalizovan samo u regiji želuca i nije se proširio na druge organe, poput trbušne maramice ili jetre, opcija uspešnog lečenja je hirurgija. Opcija uspešnog lečenja je hirurgija. Kod određenog broja pacijenata sa brojim regionalnim limfnim žlezdama sprovodi de preoperativno lečenje primenom tzv.neoađuvantne hemioterapije, a posle se vrši resekcija želuca. Radi se, navodi dr Tarabar, o resekciji želuca. A evo šta, prema njegovim rečima, ova metoda podrazumeva i koji su sledeći koraci:

– Uz odstranjivanje dela želuca uklanjanju se i regionalne limfne žlezde. Njih je, za dovoljnu procenu proširenosti tumora neophodno odstraniti minimum 25. Nakon patohistološke analize ovih uzoraka, donosi se odluka o tome da li će se primeniti i postoperativna hemioterapija. Nakon patohistološke analize ovih uzoraka, donosi se odluka o tome da li će se primeniti i hemioterapija. Tako se leče svi pacijenti kod kojih se pokazalo da i da u limfnim čvorovima ima malignih ćelija. Kako, nažalost, i dalje veliki broj pacijenata za dijagnozu saznaje u slučaju metastatskog raka želuca, u njihovom slučaju je moguće primeniti samo hemioterapiju. Napredak u kvalitetu i produžavanju života desio se primenom biološke terapije. Ona se onda daje u kombinaciji sa citostaticima – objašnjava prof. dr Tarabar.

Da li rak želuca može da se spreči i kako se prevenira

Uz adenokarcinom, najčešći tip karcinoma ovog organa, ostale vrste karcinoma želuca čine limfomi (koji se razvijaju iz limfnog tkiva zida želuca), i GIST (gastrointestinalnistromalni tumori). Postoje, ali u neuporedivo manjem procentu, i hormon produkujući tumori želuca.

– Jasno je da uspešno lečenje raka želuca zavisi prvenstveno od ranog otkrivanja bolesti. Zbog toga je od krucijalnog značaja da se svi koji navedene simptome osete, što pre jave lekaru. Na taj način najpre eliminišemo postojanje maligniteta, što je i najvažnije. Ali, ne radi se samo o isključivanju maligniteta kao razloga problema. Tu su i neka samo na prvi pogled manje „opasna“ stanja, kakvo je, na primer, infekcija helikobakterijom. I ova široko rasprostranjena bakterija, pokazala su istraživanja, može da bude uzročnik karcinoma želuca – upozorava gastroenterolog i onkolog, koji rukovodi Centrom za zapaljenske bolesti creva u KBC „Dragiša Mišović“.

Profesor dr Dino Tarabar podseća da su ostali načini za smanjenje rizika od oboljevanja uravnotežena ishrana i održavanje normalne telesne težine. Takođe, i svođenje konzumacije crvenog mesa, mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda na minimalnu meru. Podrazumeva se redovna fizička aktivnost, uz izbegavanje velikih količina alkohola i duvana.

Moramo da radimo na zdravstvenoj kulturi i preventivnim pregledima

Veliki problem je i to što kod nas, za razliku od drugih delova, ne postoji kultura i navika obavljanja preventivnih i skrining pregleda, čak i kada za to postoji mogućnost. U Japanu je, na primer, dijagnostikovanje karcinoma želuca u ranoj fazi zahvaljujući preventivnim kontrolnim pregledima, čak pre deceniju bio oko 60 odsto.

– Nama se, nažalost, i pored napretka i usavršavanja i dijagnostičkih metoda i lečenja, i dalje većinom javljaju pacijenti koji imaju ili lokalno ili metastaski uznapredovali karcinom želuca. Istraživanja kažu da je za nastanak, ali i razvoj raka želuca potrebno i nekoliko godina. To govori dovoljno o potrebi kontrolnih i preventivnih pregleda, jer je to jedini način ranog otkrivanja ovog karcinoma. Samo to daje šanse za uspešno lečenje – ističe sagovornik eKlinika portala.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (2)
Loading
Nikola
05.10.2022 19:22

A da pocnete rakove da tretirate modifikovanim virusima ko sav normalan svet i imunoterapijama sto je novost u lecenju ove bolesti ili vam treba sto god da to provucete kroz zakonsku proceduru i da prestanete da zamajavate narod da hemoterapijama koje su uzasne i nedelotvorne

Slavica
05.10.2022 20:54

Moja majka je umrla od raka zelutca i jednjaka. Pocelo je mucninom, povraca jem, pojavom krvavih koncica u tome sto povrati, za mesec dana je smrsala 16 kg. Kada su radili gastroskopiju, a zatim odstranjivanje citavog jednjaka i zelutca u biopsiji su rekli da je star desetak godina. A pre toga nikakve probleme nije imala. Umrla je u najgorim mukama, ne daj boze nikome.