U kombinaciji sa ove TRI vrste namirnica postaje "čudo": Najdugovečniji Grci svakodnevno jedu po kašičicu ovog meda

K.Ć. Vesti 03.10.2022 09:00 0

Posebno interesovanje pobuđuju stanovnici grčkog ostrva Ikarija za koje se veruje da dugovečnost duguju posebnoj vrsti meda

U kombinaciji sa ove TRI vrste namirnica postaje "čudo": Najdugovečniji Grci svakodnevno jedu po kašičicu ovog meda

Shutterstock

Da li znate gde živi najviše ljudi starih preko 100 godina? Postoji pet lokacija na kugli zemaljskoj gde stanuju najdugovečniji ljudi i to su Barbadžija na ostrvu Sardinija u Italiji, Okinava u Japanu, grad Loma Linda u Kaliforniji, ostrvo Ikarija u Grčkoj i poluostrvo Nikoja u Kostariki. Ove lokalitete su naučnici nazvali Plavom zonom, a tajna njihovog dugog života je za mnoge misterija.

Pa tako naučnici redovno istražuju šta je to što jedu, kakve navike imaju, koliko rade i spavaju, ne bi li pronikli u tajnu ovako velikog broja stanovnika koji su "prevalili" stotu...

Svi znaju koliko je med zdrav, osim što poboljšava ukus jela i pića, tradicionalno se koristi kao "lek" za mnoge boljke - od zarastanja rana do jačanja imuniteta. A čini se da ovaj, koji još i nazivaju ikarijski med, pomaže da se zaustavi starenje.

Kao što mu ime govori, ovaj med dolazi sa ostrva Ikarija kod obale Grčke, poznatog i kao mesto gde ljudi "zaboravljaju da umru".

Uz ishranu bogatu krompirom, mlečnim proizvodima i kafom, meštani Ikarije svakodnevno konzumiraju kašiku ovog meda kako bi održali fizičku i mentalnu snagu. Lokalna kuvarica Dijana Kočilas objasnila je da je tajna ove namirnice u njenoj "čistoći". 

Po njenim rečima upravo je to razlog zbog čega su ljudi koji ga svakodnevno konzumiraju dugovečni. Ne postoje hemikalije, pesticidi ili konzervansi koje obično nalazite u komercijalno proizvedenom medu. Takođe je nepasterizovan i ne prolazi ni kroz kakve procese zagrevanja ili filtriranja. Kočilas kaže:

"On bukvalno ide od pčela do nečijih usta."

Sve vrste meda krcate su antioksidasima, fitonutrijentima, prebioticima, imaju antibakterijska i antigljivična svojstva, pa ne iznenađuje što se ovako čist oblik namirnice povezuje sa dugovečnošću.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading