Iako ne postoji lek, smatra se da dijeta može igrati ulogu u upravljanju simptomima. Prema Claire Morrison, MD, hrana bogata kalijumom može biti ključna u borbi protiv artritisa.
- Kalijum u ishrani pomaže u balansiranju viška soli, smanjujući zadržavanje tečnosti i pomaže pravilnom korišćenju kalcijuma u kostima i zglobovima - objašnjava ona za Ekspres.
Ovo je podržano istraživanjem objavljenim u The Journal of Pain, koje je otkrilo vezu između niskog nivoa kalijuma i reumatoidnog artritisa. Opisano je da pacijenti sa reumatoidnim artritisom imaju značajno niže koncentracije kalijuma u serumu od zdravih ispitanika, prenosi Indek.
Četiri vrste voća
Kao deo studije, grupa učesnika sa reumatoidnim artritisom doživela je manje bolova nakon uzimanja suplemenata kalijuma tokom 28 dana, u poređenju sa onima koji nisu. Stoga se čini da suplementi kalijuma takođe smanjuju intenzitet bola.
Ali dr Morison savetuje da pre nego što krenete na takav put, u svoju ishranu uključite četiri voća koja bi vam mogla pomoći da povećate nivo kalijuma.
„Dobri izvori kalijuma su banane, dinje, pomorandže i kajsije“, kaže ona. Sto grama banane sadrži 358 mg kalijuma, dok isto toliko dinja ima 267 mg. Sto grama pomorandže ima 181 mg kalijuma, a kajsije 259 mg.
Suva kajsija je još bogatija kalijumom i sadrži čak 1162 mg u sto grama.
Simptomi artritisa
Reumatoidni artritis je drugi najčešći oblik artritisa, prvi je osteoartritis. Pojavljuje se kada imuni sistem cilja na zglobove, izazivajući bol i oticanje. U početku, ugrožava glatku hrskavicu u zglobu, otežava kretanje i dovodi do bola i ukočenosti. Simptomi artritisa zavise od tipa, ali mogu uključivati:
– bol u zglobovima, osetljivost i ukočenost,
– zapalenje u i oko zglobova,
– ograničeno kretanje zglobova,
– topla crvena koža iznad zahvaćenog zgloba,
– slabost i iscrpljenost mišića.
BONUS VIDEO