Kardiolozi upozoravaju: Ako merite PRITISAK samo na jednoj ruci, pravite veliku GREŠKU!

K.Ć. Vesti 29.09.2022 17:25 0

Mi smo u većini slučajeva robovi navika, a one ponekad, i da to ne znamo, mogu da nam stvore velike probleme

srce

Shutterstock

Na primer, kada merite krvni pritisak, uvek to radite na jednoj istoj ruci, zar ne?

Najčeđće se pritisak meri na levoj ruci, onoj bližoj srcu, ali kardiolozi kažu da treba proveriti i “stanje” druge ruke. Razlike u dobijenim rezultatima će sigurno postojati, ali ako one prelaze određene vrednosti, to je znak za alarm!

Kardiolog Majkl Ekerman otkrio je da razlike u krvnom pritisku na desnoj i levoj ruci mogu da ukažu na ozbiljne bolesti. Po njegovim rečima, razlika od 10-15 mm je očekivana, ali ako ona prelazi ove brojeve, to je već upozoravajući znak i može biti simptom nekih teških bolesti.

Ekerman je objasnio i da pritisak može da bude drugačiji zbog povećanog opterećenja jedne ruke, ali postoje mnogo ozbiljniji razlozi.

– Postoje i patološki uzroci, kao što je sindrom skalenskog mišića, kada su mišićna vlakna oštećena, dolazi do spazma i “otvrdnjavanja” arterije. Neki benigni i maligni tumori mogu da dovedu do sužavanja arterija, ateroskleroze, taloženja plakova holesterola na zidovima krvnih sudova, a što utiče na promene krvnog pritiska – objasnio je Ekerman.

On je naglasio i da različit pritisak u rukama može da se javi i zbog pojedinačnih anomalija povezanih sa lokacijom arterija.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading