Pogledajte ISPOD RUKU imate li neki od 3 SIMPTOMA: Pazuh otkriva da li bolujete od TEŠKIH bolesti i onih SMRTONOSNIH

Vesti 24.09.2022 15:15 0

Simptomi teških bolesti mogu se otkriti na pazuhu.

Pogledajte ISPOD RUKU imate li neki od 3 SIMPTOMA: Pazuh otkriva da li bolujete od TEŠKIH bolesti i onih SMRTONOSNIH

Shutterstock

Kada ste poslednji put dobro pregledali pazuh? Ako niste, trebalo bi, jer lekari kažu da ovaj deo tela može da upozori na određene bolesti, a od kojih su neke vrlo opasne, pa i smrtonosne.

Prvi problem, a koji se smatra jednim od najbezazlenijih, jeste hiperhidroza. Znojenje je normalna pojava, ali ako je pojačano, najčešće ukazuje na problem u radu znojnih žlezda.

U normalnim uslovima nervni impuls izaziva kontrakciju mišića u pazuhu, on se skuplja i izbacuje kapljice tečnosti. Međutim, ovaj proces može da se poremeti, pa se pojačano znojenje javlja bez obzira na neke spoljne faktore koji obično utiču na njega, kao što je fizička aktivnost.

Po savetu neurologa, u slučaju pojačanog znojenja potrebno je pojačati ličnu higijenu, tuširati se svakodnevno, a u ekstremnim slučajevima i dva, tri puta u toku 24 sata. Takođe, preporuka je upotreba antiperspiranata (ne dezodoransa), odnosno proizvoda koji sprečavaju znojenje. Ako ni to ne pomogne, postoji i opcija ubrizgavanja injekcija botulinum toksina u pazuh, a koji ima zadatak da omete kontrakcije mišića koji izbacuju znoj. Ovaj tretman štiti od prekomernog znojenja šest meseci.

Crni pazuh ili akantoza

- Ovo je znak nekoliko bolesti. Prvo što treba da uradite je da izmerite šećer u krvi, jer može biti reč o dijabetesu. Ovaj simptom, takođe, može da ukazuje na kancer želuca, što bi trebalo proveriti gastroskopijom. Takođe, akantoza može da prati gojaznost, ali ovde dijagnoza može da se postavi i vizuelno - rekao je kardiolog Herman Gandelman.

Ako se u predelu pazuha pojavi uvećani limfni čvor, to je takođe razlog za oprez.

- Uvećani limfni čvor je veoma neprijatan znak. U slučaju ovog simptoma postoji mogućnost da je reč o nekoj malignoj bolesti, kao što je, na primer, kancer dojke, jer je to zona mlečne žlezde. Takođe, rak pluća, limfomi i neke vrste leukemije mogu da se manifestuju na ovaj način – tipično je da pazuh bude zahvaćen bolešću - rekao je imunolog Andrej Prodeus.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading