Povišen HOLESTEROL se vidi na OČIMA: Dr Bajić upozorava kako da sami OČITATE problem od kog PATI većina srpskog stanovništva

Vesti 19.09.2022 12:00 0

Ksantelazme na očima su jedan od simptoma povišenog holesterola

Povišen HOLESTEROL se vidi  na OČIMA: Dr Bajić upozorava kako da sami OČITATE problem od kog PATI većina srpskog stanovništva

Shutterstock

 

Holesterol se stvara se u jetri. Njegova koncentracija u krvi je usko povezana sa metabolizmom masti u organizmu, a zavisi i od niza drugih faktora:

  • pre svega načina ishrane
  • nasleđa
  • rada hormona
  • i funkcije jetre i bubrega

Holesterom takođe može da dovede do određenih problema sa očima, recimo do formiranja žutih naslaga oko kapaka, koje su poznate i kao ksantelazme.

- Holesterol je vrsta lipida koji je ključan sastojak u stvaranju steroidnih hormona, vitamina D i žučnih kiselina, koje nam pomažu da razradimo masti u crevima. Naša tela imaju holesterol koji se kreće kroz naše telo preko lipoproteina, uključujući lipoprotein visoke gustine (HDL), što je dobra vrsta holesterola, i lipoprotein niske gustine (LDL), što je onaj loš holesterol. A kada je ova ravnoteža narušena može doći do razvijanja tih masnih naslaga - kaže dr Nikol Bajić, oftalmolog iz Klivlenda.

Najčešći način na koji holesterol može da utiče na vaše oči je prisustvo ksantelazme, malih žućkastih masnih naslaga na koži oko očiju.

Povišen HOLESTEROL se vidi  na OČIMA: Dr Bajić upozorava kako da sami OČITATE problem od kog PATI većina srpskog stanovništva

Shutterstock

 

 - Uglavnom se stvaraju na gornjim kapcima i unutrašnjem delu kapka najbližem nosu - ističe dr Bajić za medicinski sajt "Cleveland Clinic".

- Ne zna se zašto se kod nekih ljudi sa visokim holestrolom ksantelazme javljaju, a kod drugih ne, ali kada ih vidite kod nekog ko nema poznatu istoriju visokog holesterola, bilo bi dobro da proveri to, jer postoji otprilike 50 odsto šanse da ga imaju - dodala je ona.

Ova doktorka ističe i da ksantelazme nisu bolne, te da je to uglavnom estetski problem, ali upozorava i da može da dođe do značajnh problema, ako počnu da rastu.

Neki od faktora rizika za ksantelazme su:

  • bolesti srca
  • gojaznost
  • pušenje
  • pankreatitis
  • preterano konzumiranje alkohola

Dr Bajić ističe da je jedan od najboljih načina za prevenciju i ublažavanje visokog holestreola ishrana sa niskim sadržajem masti, ali i izbegavanje prerađene hrane. Kao svoju preporuku daje mediteransku ishranu.

U nekim izraženim slučajevima ksantelazme može se primeniti esteska procedura za ukanjenje masnih naslaga, ali postoji mogućnost da će na koži ostati ožiljici. Jedna od opcija je i laserska terapija, ali o tome se morate konsultovati sa svojim lekarom.

Bonus video

 

 

 

Komentari (0)
Loading