Možda imate tromb, a da to ni ne znate: Ovi simpomi nepogrešivo otkrivaju da vam je život u opasnosti

Jelena Vukelić Vesti 02.02.2024 10:21 0

Tromboza je veoma podmukla bolest i obično se otkriva u završnoj fazi, ipak postoje simptomi koji mogu da upozore da možda imate ovu bolest

Možda imate tromb, a da to ni ne znate: Ovi simpomi nepogrešivo otkrivaju da vam je život u opasnosti

Shutterstock

Krvni ugrušci su tihe ubice. Mogu da se manifestuju na razne načine i da dovedu  do ozbiljnih komplikacija.

-Pušenje, visok krvni pritisak i određeni lekovi, poput estrogena, povećavaju rizik od razvoja krvnih ugrušaka. Poznavanje simptoma može da vam spasiti život - rekao je dr Šon Maršes, a prenosi portal "EatThis".

Možete da imate krvni ugrušak, a da to i ne znate.

-Krvni ugrušci najčešće se nalaze u nogama i blokiraju dovod kiseonika u okolno tkivo. Međutim, površinski ili krvni ugrušci u delu tela bez zahvaćenog tkiva ponekad mogu proći nezapaženo. Krvni ugrušci koji ne pokazuju simptome posebno su opasni jer, ako se ne leče, mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija na plućima ili mozgu.

Koji su to rani simptomi?

- Verovatno ćete nakon umerene ili intenzivne aktivnosti ignorisati umor, znojenje, kratkoću daha ili vrtoglavicu. Ipak, ako se učestalo pojavljuju, pogotovo dok odmarate ili obavljate neku laganu aktivnost, ove  simptome ne biste smeli da ignorišete. Krvni ugrušak u plućima naziva se plućna embolija i onemogućuje ulazak kiseonika u krv. Plućna embolija može da bude smrtonosna ako se brzo ne leči”, rekao je Maršes. 

Ako niste sigurni u znakove krvnog ugruška, možete natečenu ili promenjenu boju kože na udovima pogrešno pripisati nekoj povredi ili da zanemarite blagu promenu boje ili temperature na nozi. Međutim, to mogu da budu i znakovi duboke venske tromboze ili krvnog ugruška koji se stvorio duboko ispod kože i blokira krv do zdravog tkiva.

-Ako osetite jednostranu oštru bol, crvenilo, otok ili toplu kožu na određenom području, odmah se obratite lekaru.  Duboka venska tromboza može da dovede do plućne embolije ili težih problema, uključujući gangrenu. 
 

Krvni ugrušak može da ostane zarobljen u krvnim sudovima u mozgu, koji su suženi zbog masnih naslaga. Takođe, mogu da se pojave zbog traume glave ili udaraca koji uzrokuju potres mozga.

-Budući da krvni ugrušci sprečavaju oksigenisanu krv da dopre do delova mozga, možete da osećate vrtoglavicu, zbunjenost ili da imate probleme s vidom ili govorom. Krvni ugrušci u mozgu mogu da uzrokuju širok spekat neuroloških problema, od opšte slabosti do moždanih udara. Ako osetite bilo šta neobično, potražite pomoć lekara što je pre moguće - savetuje Maršes.

Komentari (0)
Loading