Jedan SIMPTOM je GLAVNI pokazatelj RAKA debelog creva: Organizam šalje SIGNAL koji zahteva HITNU posetu lekaru

Vesti 24.12.2022 21:00 0

Simptom raka debelog creva koji mnogi zanemaruju.

stomak

Shutterstock

Rano otkrivanje raka je ključno za uspešno izlečenje i zato je važno da vodimo računa o signalima koje nam organizam šalje. Kada dođe do izraženih tegoba, uglavnom bude kasno jer je bolest u uznapredovaloj fazi, a simptomi raka su suptilni i netipični.

Rak debelog creva druga je najčešća vrsta karcinoma kod muškaraca (iza raka pluća) i treća kod žena (iza raka dojke i pluća). Godišnje u svetu oboli skoro dva miliona lјudi, a njih milion izgubi bitku sa ovom teškom bolešću. Najveći problem je što ova vrsta raka u početnoj fazi ne daje skoro nikakve simptome. 

"Rak debelog creva i rak rektuma su često grupisani zajedno jer imaju mnogo zajedničkih karakteristika“, kaže Američko društvo za kontrolu raka (ACS).

"Rizik za obolevanje kod osoba mlađih od 50 godina stalno raste", tvrde lekari.

"Uočavanje ranih znakova upozorenja koje organizam šalje je ključno, bez obzira na vaše godine", kaže Eva Šelton, MD, lekar interne medicine.

"Preporučuju se redovni pregledi — kolonoskopija ili fekalni testovi već u dobi od 45 godina, a i kod mlađih ako postoji porodična istorija bolesti. Uvek se obratite svom lekaru kada imate zabrinutosti ili razvijete nove simptome", objašnjava ona.

Organizam daje brojne signale da sa zdravljem nešto nije u redu. Neki od ovih simptoma mogu uključivati  mučninu i povraćanje, rektalno krvarenje, probavne smetnje i različite vrste bola. Zatvor i dijareja mogu značiti niz problema - ali s obzirom na to da su tako česti, lako se mogu zanemariti.

Šelton objašnjava da ako rak utiče na funkcionisanje debelog creva, može izazvati dijareju.

"Debelo crevo apsorbuje veliki deo vode u varenju i menja otpad iz tečnosti u stolicu, tako da kada se to poremeti, može doći do dijareje", kaže ona, i upozorava da dijereju nikada ne treba da shvatimo olako.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading