Zbog pilula koje SRBI uzimaju SVAKI DAN njemu su otkazivali BUBREZI: Lekari su mislili da ima RAK, a onda je usledilo šokantno otkriće

Vesti 07.07.2022 17:55 0

Čovek je bio toliko bolestan da su doktori mislili da ima rak, predozirao se uobičajenim suplementom.

pilule

Pexels

Neimenovani muškarac srednjih godina, iz Kenta, počeo je da uzima koktel suplemenata nakon što je posetio nutricionistu. Svaki dan je uzimao 20 tableta bez recepta u potrazi za zdravljem.

Dnevna potreba za vitaminom D je 600 mg, ali pacijent je uzimao više od 80 puta više, po 50.000 mg svakog dana. Takođe je uzimao oko 20 puta više od preporučene dnevne doze omega-3, vitamina B2, vitamina B6 - 2000 mg dva puta dnevno u poređenju sa 200-500 mg.

Telo inače proizvodi vitamin D kao odgovor na sunčevu svetlost, ali se takođe može konzumirati u nekim namirnicama, kao što je masna riba. U zimskim mesecima, malo je teže uneti neophodnu dozu- posebno za ljude tamnije kože ili starije dobi - i NHS preporučuje svima da uzimaju suplement. Ali postoje granice, a predoziranje je moguće i opasno po život, upozorili su stručnjaci u časopisu "BMJ Case Reports". Mesec dana nakon njegovog zdravstvenog udara, čovek je počeo da se oseća loše.


Ali uprkos tome što je prestao, vitamini su već bili u njegovom sistemu i nije mogao da se oslobodi bolesti. Porodični lekar ga je uputio u bolnicu nakon što se žalio na bolove u stomaku, grčeve u nogama, tinitus, suva usta, pojačanu žeđ i dijareju. Izgubio je 12,7 kg (2.) i stalno je povraćao i imao mučninu. Testovi na rak, kao što je magnetna rezonanca, bili su negativni. Ali analiza krvi pokazala je da je čovek imao nivo vitamina D sedam puta veći od nivoa potrebnog za dovoljno.

Količina kalcijuma u ​​njegovoj krvi je takođe bila veoma visoka, a nivoi magnezijuma su bili blago povišeni. Uzimanje previše suplemenata vitamina D može izazvati nakupljanje kalcijuma (hiperkalcemiju) što može oslabiti kosti, oštetiti bubrege i srce. I ubrzo je otkriveno da pacijentu otkazuju bubrezi. Njegova medicinska istorija uključivala je tuberkulozu, tumor unutrašnjeg uha koji je izazvao gubitak sluha i meningitis. Tokom osmodnevnog boravka u bolnici, pacijentu su pumpane intravenske tečnosti da bi se isprao njegov sistem. Dva meseca kasnije, nivo kalcijuma mu se vratio u normalu, ali je nivo vitamina D i dalje bio zabrinjavajuće visok.

Lekari su rekli da toksičnost vitamina D može trajati nekoliko nedelja, jer je potrebno najmanje dva meseca da polovina efekata nestane. Predoziranje vitaminom D, nazvano hipervitaminoza D, je retko. Međutim, list kaže: „Globalno, postoji rastući trend hipervitaminoze D, kliničkog stanja koje karakteriše povišen nivo vitamina D3 u serumu. Doktor NHS dr Alamin Alkundi, koji je posmatrao slučaj, rekao je da on naglašava potencijalno opasne suplemente "koji se u velikoj meri smatraju bezbednim dok se ne uzimaju u nebezbednim količinama". Žene, deca i hirurški pacijenti najverovatnije će biti pogođeni, pišu autori. Simptomi su uglavnom izazvani visokim nivoom kalcijuma, pošto je vitamin D uključen u regulaciju kalcijuma. 

BONUS VIDEO


 

 

Komentari (0)
Loading