Biljka koja znači "IZLEČITI" čisti KRV i PLUĆA: Napravite ČAJ i pijte ga 2 puta dnevno za JAČI organizam

Vesti 25.06.2022 19:30 0

Latinsko ime žalfije, Salvia officinalis, potiče od reči salvare, što znači spasiti ili izlečiti.

Biljka koja znači "IZLEČITI" čisti KRV i PLUĆA: Napravite ČAJ i pijte ga 2 puta dnevno za JAČI organizam

Printscreen/ Instagram

Ova biljka se koristila kao glavni sastojak u smesama za balzamovanje u grobnicama faraona. Grčki doktor Dioskorid ju je koristio da izleči krvarenje, groznicu, kamenje u bubregu, ali i neredovnu menstruaciju.

U vreme Karla Velikog, žalfija se sadila u svakoj bašti i smatrala se nalekovitijom biljkom. Ona se koristila za lečenje skoro svih bolesti i dobila je status svete biljke.

Od aktivnih sastojaka, žalfija sadrži etarska ulja salviol, pinen, cineol, borneol, kamfor, zatim tanine, gorke supstance, proteine, skrob, kalcijum oksalat, soli fosforne kiseline, soli kalijuma i kalcijuma, ali i još neke neidentifikovane supstance.

Žalfija ima isceljujući efekat pošto čisti krv, stimuliše izbacivanje sluzi iz respiratornih organa, utiče na izbacivanje sluzi iz stomaka i pomaže pacijentima da povrate apetit.

Kod dijabetesa se preporučuje mešanje žalfije i hajdučke trave. Žalfija pomaže protiv zapaljenja i odlična je za lečenje upala grla i krajnika. Najbolji način primene žalfije u tim slučajevima jeste grgoljanje čaja.

Žalfija može da utiče na lečenje reumatizma, gihta i nervnih poremećaja koji su povezani s ovim bolestima.

Čaj od žalfije

Čaj od žalfije je veoma važan za dojilje pošto povećani unos čaja od žalfije povećava lučenje mleka kod majki. Konzumiranje čaja od žalfije takođe može smanjiti šanse od pobačaja.

Ako se pije dovoljno često, jača čitav organizam, spriječava nastanak šloga i pomaže kod paralize. Žalfija je jedina biljka pored lavande koja pomaže kod noćnog znojenja.

Neki lekari žalfiju koriste i kod grčeva, bolesti kičmene moždine, bolesti žlezda i tremora. Oni preporučuju konzumiranje dve šolje čaja od žalfije na dan. Ovaj čaj odlično deluje protiv bolesti jetre, smanjuje nadimanje i uklanja intestinalne probleme poput dijareje. Izmrvljeno lišće žalfije čak može pomoći kod ujeda insekata.

Čaj se naročito preporučuje za upaljene krajnike, bol u vratu, zubne apscese i zapaljenja grla i usta uopšte.

Možete ga pripremiti tako što ćete preliti 2 dl vode preko 1-2 kašičice žalfije i ostaviti da odstoji 10 minuta. Ima jak ukus i pomalo je gorak, ali trebalo bi ga piti bar dva puta dnevno.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading