Zašto je pravilna ishrana postala kuluk? Koliko stres, umor i anksioznost utiču na to šta i kako jedemo? Da li biti mršav i fit znači biti i zdrav? Sve su to pitanja na koje je u "Uranku" na K1 televiziji odgovorila jedna od najzaposlenijih nutricionista u našoj zemlji, Ana Petrović.
Prvo pitanje bilo je – šta je ona jutros doručkovala?
- Doručkovala sam ovsene pahuljice i jogurt. Znate, mnogi ljudi misle da se zdravo hrane, ali nije tako. Zdravlje na usta ulazi, to je istina. Mnogi pribegavaju izgladnjivanju kada žele da izgube kilograme želeći da za što kraći vremenski period smršaju što brže. Ali, nisu svesni toga da tako vrlo brzo dolazi do 'jo-jo' efekta i vraćaju sve kilograme i procenat masti, što utiče na nastanak kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa - kazala je nutricionistkinja i otkrila koje su njene nacike u ishrani.
- Ja ne pijem kafu, umesto toga pijem zeleni čaj, ali umereno. Valja napomenuti i to da nije svaka namirnica za svakoga, ja se zalažem uvek za individualni pristup, te tako ni zeleni čaj nije dobar izbor za svaku osobu i ne bi ga u kontinuitetu trebalo piti duže od dve nedelje. Kao što na primer grejpfrut i đumbir treba da izbegavaju osobe koje su na terapiji beta blokatorima ili piju antikoagulanse.
Beta blokatori ili blokatori beta adrenergičkih receptora jeste grupa lekova koja deluje antagonistički na beeta adrenergičke receptore. Oni usporavaju ili blokiraju oslobađanje adrenalina i noradrenalina na beta adrenergičke receptore u telu, prvenstveno u srcu, perifernim krvnim sudovima, bronhijima, pankreasu i jetri.
Da pojasnimo, usporavaju rad srca i smanjuju silu kojom srce pumpa, snižavajući krvni pritisak. Pomažu i kod bola u grudima, nepravilnosti u srčanom ritmu (atrijalna fibrilacija, povišen krvni pritisak, srčana insuficijencija). Lekari kažu i da se koriste i za lečenje glaukoma, napetosti, variksa jednjaka, alkoholizma, za prevenciju migrene, u lečenju tireotoksikoze i dr.
Kako je objasnila, pregled kod nutricioniste počinje laboratorijskim analizama. Najpre je potrebno uraditi kompletnu krvnu sliku i biohemijske parametre, a potom pristupamo individualnom jelevniku u skladu sa tim da li je osoba zdrava ili ima neku hroničnu bolest, koliko spava, koliko je fizički aktivna i slično. Najvažnije je imati kontinuitet.
- Ujutro svima savetujem da čim ustanu popiju vodu, sjajna je i moringa, aronija za one koji su malokrvni, a čaj od belog sleza preporuka je za one osobe koje imaju gastrointestinalne tegobe. To je jutarnji detoks, a ljudi obično misle da je detoks neki napitak koji se pije tokom celog dana. Potom, doručak bi trebalo pojesti sat do dva nakon buđenja, jer se svaki stres tokom dana akumulira preko želuca. Ako osoba trenira ili vežba ujutro, tada je u redu otići na trening praznog stomaka. Ali, to važi samo za zdrave osobe. Za užinu jedite voće ili voćni šejk. Ja lično nisam za to da se iz ishrane izbaci bilo koja namirnica, sve se može jesti ali umereno i važno je pravilno kombinovati namirnice. Naravno, neke namirnice su za izbegavanje ako osoba ima zdravstvene probleme koje to zahtevaju - savet je Ane Petrović.
Ručak i večera Ana Petrović je rekla i da je uvek za to da se hrana jede i žvaće, a ne da se pije u vidu ceđenih sokova i smutija.
- Ako namirnice cedimo tako gubimo vlakna i hrana nema istu nutritivnu vrednost. Ručak bi trebalo da bude lako svarljiv. Ja nisam pristalica mesnih dijeta i kombinacije mesa i salate, jer uzimanje velike količine proteina dovodi do povećanja lošeg LDL holesterola. Potrebne su nam omega 3 masne kiseline i koštunjavo voće, kao i fizička aktivnost tokom dana. Nemojte se izgladnjivati, važno je da tokom dana budemo siti. Kada je reč o večeri, dva sata pre spavanja nemojte jesti ako želite da smršate. Često ljudi stres i umor kompenzuju hranom, a kada imamo višak energije unete hranom tada dolazi do gojenja. Važno je da u ishrani imamo balans. Da ujutro znamo šta ćemo pojesti tokom dana. Da jedemo na svaka tri do četiri sata, i da unosimo sve grupe namirnica. Ništa od hrane koju jedemo ne bi trebalo da prženo i pohovano, već uvek dinstano ili bareno - objasnila je nutricionistkinja.
BONUS VIDEO