Nutricionisti su se KONAČNO složili: Šta je bolje pojesti BADEM ili ORAH?

Vesti 21.09.2021 17:25 0

Iako su oba koštunjava ploda podjednako "popularna" i voljena - jedan je ipak daleko bolji za naš organizam

Nutricionisti su se KONAČNO složili: Šta je bolje pojesti BADEM ili ORAH?

Shutterstock

Nutricionista Tamara Samjuels uporedila je prednosti ova dva orašasta ploda i zaključila da jedan od njih ima više koristi od drugog. Osim toga, otkrila je i recept kako izvući maksimum iz oba.

Osim što su bogate hranljivim materijama i ukusom, mnoge sorte oraha imaju i protivupalno dejstvo na organizam. Bademi su, na primer, prepuni antioksidanata koji sprečavaju upale. Konkretno, antioksidanti nas štite od oksidativnog stresa, koji oštećuje ćelije i podstiče upalu.

Međutim, za dr Samjuels orasi su najbolja opcija kada je u pitanju odabir suvog voća koje ima protivupalno dejstvo na organizam, prenosi "Sputnjik mundo".

- Orasi se razlikuju od ostalih koštunjavih plodova jer su najbogatiji alfa-linolenskom kiselinom, omega-3 masnom kiselinom koja ima snažna protivupalna dejstva. Orasi su takođe bogat izvor protivupalnih vitamina i antioksidanata, poput vitamina E i drugi fitonutrijenta poput fenolnih kiselina, tanina i flavonoida - objasnila je ona.

Iako nije mnogo istraživanja urađeno na orasima i njihovim upalnim markerima, nutricionistkinja se oslanja na studiju koja je pokazala da svakodnevna konzumacija oraha može smanjiti nivo različitih upalnih biomarkera.

Komentari (0)
Loading