Ovaj tip dijete nam omogućava veoma brzo umanjenje masnih naslaga, ako se striktno budete pridržavali upustva. Jedno je sigurno, a to je da nećete gladovati jer je ishrana obogaćena proteinima i mastima. Uključuje ljuto, slano i kiselo, tako da će sva čula ukusa biti zadovoljena.
Od čega se sastoji jelovnik:
- Jaja,
- riba,
- meso,
- povrće,
- voće,
- povrće
- hladno ceđeno ulje
Šta je zabranjeno:
Slatkiši,
ugljeni hidrati.
Prvi dan
Doručak:
Možete da napravite kajganu od 1 jajeta i jedne paprike koju možete da iseckaš na komadiće i od belog pilećeg mesa. Uz doručak popijte jednu čašu sveže ceđene limunade.
Ručak:
Lagano proprži crni luk na ulju a zatim dodaj već unapred skuvanu boraniju. Ubacite i seckanu piletinu i mešajte dobro dok i boranija i meso ne omekšaju. Uz ovaj obrok napravite jednu bogatu salatu od miksa zelene salate, rotkvica, mladog luka, a sve to začinite sa maslinovim uljem i biberom i so po ukusu.
Večera:
Za večeru možete da napravite super jelo od tikvica. Izbacite semenke iz nje i napunite je sušenim paradajzom, paprikom i mladim sirom. Stavite u rernu i pecite na 250 stepeni oko 30 minuta, a nakon pola sata možete da izvadite jelo iz rerne. Uz večeru možete da popijete jednu čašu sveže ceđene pomorandže.
Drugi dan
Doručak:
Drugi dan možete ponovo da napravite kajganu, ovog jutra sa spanaćem ili sa brokolijem, a možete i sa oba. Ovaj proteinski bogat doručak će vas zasititi duži vremenski period.
Ručak:
Za ručak propržite losos na paprici. Iseckajte crni luk, dobro ga propržite, a zatim dodajte sitno iseckanu papriku. Nakon što se paprika fino izdinsta, dodajte losos koji prethodno treba da stoji u marinadi od limuna. Pržite dok losos dobro ne omekša. Uživajte u svom sjajnom ručku.
Večera:
Napravite tako dobru i svima omiljenu cezar salatu. U veliku činiju ubacite zelenu salatu, luk, prorpeženo i dobro iseckano belo meso, paradajz, mladi sir i papriku. Na kraju sve ovo začinite sa ekstra devičanskim maslinovim uljem i peršunom.
Treći dan
Doručak:
Ispržite jaja i pečurke, a sve to začinite sa sveže ceđenim sokom od paradajza.
Ručak:
Sebi napravite jedan dobar gulaš. Možete da iseckate papriku na trake, ili već kockice kako više voliš. Propržite papriku na crnom luku, belom luku, maslinovom ulju i paradajzu, koji ćete iseckati na kolutove, a u koju se potom ubaci teleće meso seckano na kocke. Potrebno je oko 40 minuta kako bi se meso lepo izdinstalo.
Večera:
Za večeru iznenadite sebe jednom voćnom salatom sa voćem po želji – umesto šlaga i čokolade, voćnu salatu začinite sa cimetom, ili ukoliko više volite sa medom.
Četvrti dan
Doručak:
Jedno jaje koje ćete ispržiti ili skuvati sa 50 g nemasne šunke i dodajte 200 g tvrdog sira sa svežim začinskim travama.
Ručak:
U širokoj posudi zagrejte 1 kašičicu putera, u to stavite 300 g cikorije (vrsta zelene salate), posoli, dodaj biber, dodajte muskantni oraščić, prelijte sokom od 1 narandže, pokrijte sa folijom i dinstajte na tihoj vatri oko 15 minuta. U međuvremenu 125 g pilećih grudi začinite i vrlo kratko pecite sa obe strane na malo ulja i servirajte sa prelivom od cikorije.
Večera:
100 g tunjevine iz konzerve usitnite dobro viljuškom, dodajte jednu iseckanu glavicu crnog luka i kašiku majoneza. Sve začinite sa limunom i biberom, pa servirajte na 50 g listova zelene salate.
Peti dan
Doručak:
150 g mladog, mekog kravljeg sira pomešajte sa kašičicom maslinovog ili lanenog ulja, i 1 kašičicom susama ili semenki suncokreta.
Ručak:
Umutite 3 jaja, dodajte sredinu većeg paradajza prethodno isečenog na kockice, začinite i pržite u dobro ugrejanom tiganju na 2 kašičice ulja. Dodajte dve kašike rendanog sira, sačekajte da sir počne da se topi, pa začinite sa malo belog luka i služi uz 50 g zelene salate, sa malo paradajza i marinadom od 2 kašičice ulja i limunovog soka.
Večera:
Spremite za večeru pastrmku sa pomorandžom. Na 100 g zelene salate rasporedite 100 g dimljene pastrmke, dodajte 30 g kisele pavlake, rasporedite kriške pomorandže. Na kraju možete da ukrasite komadićima pečenog badema.
Kao rezervu ovim obrocima, možete da koristite tunjevinu, pastrmku, pečurke, kao i obroke na bazi visoko proteinskog povrća – brokolija, avokada i karfiola.
Američka dijeta može da se drži 90 dana, ali sa prekidima nakon svakih pet dana. Svakako, obavezna je konsultacija sa lekarom ili nutricionistom.