Ako imate DIJABETES ovo morate da znate: Evo načina kako da BRZO spustite šećer u krvi!

K.Ć. Vesti 15.05.2022 11:15 0

Povećan šećer u krvi ne samo da izaziva nelagodnost, već je i štetan za naše telo

dijabetes

Shutterstock

Zbog toga je vredno znati kako brzo smanjiti visok šećer. Još je bolje ako počnete da primenjujete dijetu koja će vam omogućiti da kontrolišete nivo glukoze. Zahvaljujući tome, možete izbeći farmakološko lečenje i ozbiljne bolesti.

Šta uzrokuje povišeni šećer?

Pre nego što vam kažemo kako da snizite nivo šećera u krvi, hajde da vam pomognemo da razumete šta to može izazvati. Jeste li čuli da je dijabetes bolest civilizacije? Savremeni čovek ima lak pristup veoma zaslađenoj hrani. U prirodi, šećer nikada nije prisutan u istoj koncentraciji kao u slatkišima i pićima, koje možete kupiti na bilo kom kiosku. Zbog toga je vrlo lako predozirati ovim sastojkom. Međutim, visok šećer nije samo rezultat jedenja slatkiša. Iz različitih razloga, metabolizam ugljenih hidrata u našem telu može biti poremećen. Evo glavnih uzroka visokog nivoa glukoze:

  • nedovoljna količina vežbanja - nivo šećera i insulina se smanjuje tokom umerenog i stalnog fizičkog napora
  • nepravilna ishrana - previše ugljenih hidrata u odnosu na druge supstance
  • uzimanje previše teških obroka - posebno previše ugljenih hidrata (ne samo čokolade ili slatkiša, takođe npr. pšeničnog hleba), već i prejedanje
  • loše lečeni dijabetes - nepravilna primena insulina; naporne vežbe kod dijabetesa takođe mogu dovesti do povišenog nivoa glukoze. Posebno kod dijabetesa tipa 1, pacijentu je potrebna suplementacija insulinom u pravilnim razmerama.
  • uzimanje određenih lekova - na primer, niacin, epinefrin, sirupi protiv kašlja
  • stimulativni lekovi - osim što su nezdravi iz drugih razloga, mogu da podignu šećer u krvi.
  • stres – čak 20 odsto dijabetes je uzrokovan prekomernim stresom.

Kako se manifestuje visok nivo glukoze u krvi?

Normalan šećer natašte je 60-99 mg / dl (miligrami šećera po decilitru krvi). Ako ostane iznad 126 mg / dl tokom dužeg vremenskog perioda, to može biti znak dijabetesa.

Glavni simptom koji je lako uočiti je pojačana žeđ i učestalo mokrenje. Pored toga, posledica povišenog šećera mogu biti poremećaji vida, glavobolja i problemi sa koncentracijom.

Važan alarmni signal je gubitak težine, u kombinaciji sa slabošću i pospanošću. Ovi simptomi takođe mogu biti posledica drugih stanja, ali trebalo bi da se testirate na šećer. Ljudi koji već koriste insulin možda neće izgubiti težinu, što ne znači da su dobro. Na kraju krajeva, prekomerna težina i gojaznost su jedan od vodećih uzroka dijabetesa i preddijabetesa.

Suva koža i različiti kožni problemi takođe mogu biti jedan od simptoma.

Povišene nivoe šećera u krvi je obično teško otkriti. Svi gore navedeni simptomi mogu biti uzrokovani i drugim poremećajima. Međutim, kada se pojave istovremeno, vredi istražiti. I definitivno je vredno isprobati kućne metode za snižavanje glukoze.

Kako brzo smanjiti visok šećer?

Ako se pitate šta snižava nivo šećera u krvi, verovatno nemate pristup insulinu i oralnim lekovima. Na sreću, postoje neki jednostavni kućni lekovi za snižavanje nivoa šećera.

Najlakši i najbrži način da snizite šećer u krvi je da pijete vodu. Čaša obične vode treba da razblaži krv, a takođe i koncentraciju glukoze. Takođe se vredi malo potruditi, na primer otići u šetnju. Ako patite od poremećaja nivoa šećera, obavezno ponesite sa sobom merač glukoze u krvi. Važno je da ne smanjite glukozu prebrzo.

Ako primetite visok šećer, takođe možete da se uzdržite od jela nekoliko sati. Ako vaše telo ni na koji način ne može da se nosi sa visokim šećerom, a nivo prelazi 240 mg/dl, obratite se lekaru ili hitnoj pomoći.

Dijeta za smanjenje šećera

Jedno je pobediti visok šećer, a drugo kontrolisati nivo glukoze. Ovo poslednje je najbolje uraditi ishranom i vežbanjem. Šta snižava šećer u krvi? Postoji mnogo namirnica koje vam mogu pomoći da održite šećer i insulin u ravnoteži. Nije dovoljno da ih povremeno uključite u ishranu. Da biste efikasno snizili nivo glukoze u krvi, najbolje je zameniti neku nezdravu hranu onom koja snižava šećer. Vredi odmah napomenuti da je u vreme povećanog fizičkog napora ponekad dobro imati nešto slatko pri ruci. Ako ne bolujete od dijabetesa tipa 1 i ne preti vam skok šećera izazvan padom insulina, onda čokolada ne škodi tokom uspona ili posle „vežbe” u teretani.

Osnova ishrane za smanjenje visokog šećera su povrće i voće, integralni hleb i neke krupe. Kako sniziti nivo šećera svojom ishranom? Najbolje je da sami napravite plan ishrane. Naročito u početku, dobra je ideja da planirate čitave obroke umesto da tražite proizvod koji će vam moći brzo da snizi nivo šećera. Opšte pravilo je:

Prvi doručak je najbolje sastavljen od visokoenergetskih proizvoda, odnosno hleba od integralnog brašna, griz (naveden u nastavku), kaša.

Drugi doručak treba da bude na bazi voća. Možete dodati obrane mlečne proizvode, posebno kefire i jogurte, koji će dodatno poboljšati probavni sistem i imunitet.

Za večeru jedemo dosta povrća u obliku salata ili kuvanih dodataka (npr. kuvani mladi kupus). Vredi dodati ribu ili živinu, jer želimo da dobijemo mnogo energije i da ne "jedemo" slatkišima.

Uveče se vraćamo na integralni hleb, posne sireve, laganu salatu od povrća.

Gornji set se zasniva na tome šta snižava šećer u krvi. Odabir pravih jela, proporcija i sastojaka zavisi od individualnih potreba. Zato je najbolje da odete kod dijetetičara koji će vam pomoći da odaberete pravu ishranu neophodnu za smanjenje visokog šećera.

 

Komentari (0)
Loading