Kardiolog otkrio: Ove stvari sam zabranio ljudima koje volim, tako su zdravi dočekali starost

Vesti 18.06.2023 21:00 1

Da bi srce bilo zdravo, veoma je važno paziti na ishranu i voditi računa o stilu života i navikama

Kardiolog otkrio: Ove stvari sam zabranio ljudima koje volim, tako su zdravi dočekali starost

Shutterstock

 

Pre svega, važno je da izbacite sve ono što može štetno da deluje na najvažniji mišić u telu, a jedan kardiolog otkrio je kojih 9 stvari je zabranio svojim bližnjima! Ugledni kineski lekar, kardiolog s američkom adresom, dr. Zilin Vang, otkrio je koje stvari je "zabranio" ljudima koje voli kako bi im produžio životni vek.

Pomfrit

Na 100 g prženog krompira dolazi 8 grama trans masti, koje nisu supstanca prirodnog porekla, već proizvod višestrukog zagrevanja biljnih ulja. Trans masti povećavaju holesterol u krvi višestruko i tako povećavaju rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema.

Crveno i prerađeno meso

- Šnicle, mleveno meso i slanina veoma štetno utiču na srce. Bakterije iz sistema za varenje apsorbuju aminokiseline iz crvenog mesa, što pokreće čitav lanac reakcija koji na kraju povećava nivo holesterola i rizik od srčanih bolesti - kaže kardiolog.

Pržena hrana

Termička obrada na visokoj temperaturi stvara velike količine trans masti, koje su jedan od glavnih krivaca za probleme sa srcem. U Kini, gde se meso obično peče ili kuva, srčana oboljenja su manje učestala.

Pica

Samo jedno parče pice sadrži 10 grama masti, od kojih su 4,4 grama zasićene masnoće. Ako ne možete da odustanete od pice, ograničite se samo na jedno parče jednom nedeljno, i neka to bude pica od povrća.

Beli hleb

Redovno konzumiranje hrane bogate ugljenim hidratima poput belog hleba, povećava rizik od srčanih bolesti. Visoki glikemijski indeks podiže nivo šećera u krvi, pa na osnovu toga naučnici sumnjaju da je ovo jedan od čestih prvih faktora koji dovode do srčanog udara.

Kukurzne pahuljice

U pitanju su brzi ugljeni hidrati prepuni šećera koji čine da insulin u telu podivlja.

So

Višak soli u telu uzrokuje oštećenje i začepljenje krvnih sudova. Dnevno ne bi trebalo pojesti više od 5 grama soli (nepuna kašičica).

Čips i grickalice

Grickalice a naročito čips, to je visokokalorična hrana. Takođe, sadrži veliku količinu soli i nije zdrava za krvotok, a takođe mnogo goji.

Instant supe

Kao i većina drugih prerađenih proizvoda, instant supe sadrže velike količine soli, koje povećavaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, otkrivaju eksperti. Osobe koje jedu instant supe 2-3 puta nedeljno imaju mnogo veći rizik od kardiometaboličkog sindroma, koji povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i moždanog udara.

Energetska pića

100 ml energetskog pića sadrži 30 mg kofeina. Ako popijete 300 ml, što je standardna zapremina, unećete 90 mg kofeina, što je kao da ste popili 3-4 espreso kafe. Ovolika doza kofeina može da izazove tahikardiju, a pritom se ove vrste napitaka nikako ne preporučuju ljudima koji imaju bilo kakav problem sa srcem.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (1)
Loading
Ja Bre
12.01.2023 18:37

Pa sta da jedem el ste normalni.Kad sam bio klinac ne valja svinjska mast ne valja ovo ili ono a sad ovi nas teraju da pasemo pa burazeru najedi se ti zelenisa pa idi ori njivu ceo dan oces sutra malo ajd pa tako