Za razliku od alkohola, za zaslađena gazirana pića ne postoji minimalna starost za konzumaciju, a reč je o pićima koja, prema novim istraživanjima, više oštećuju jetru.
Zaključak su doneli profesori s Medicinskog univerziteta u Bostonu, koji je objavljen u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology.
Temeljio se na delu studije koja se provodila od 1948. godine u gradu Framinghamu u Masačusecu, u sklopu takozvane “Framinghamske studije srca”, koja je od tada proučavala uticaj načina života (kao što je pušenje i ishrana) na zdravlje.
U najnovijoj studiji, naučnici su istakli da su ispitanike posmatrali od 2002. godine, i bili su u proseku starosti od 63 godine i 48 godina. Nešto više od polovine ispitanika bile su žene.
Volonteri su rekli koliko često piju zaslađena gazirana pića, a stručnjaci su proučavali koliko je čest bezalkoholni steatohepatitis ili masna jetra.
Bezalkoholna masna jetra može da uzrokuje cirozu jetre, ali i benignije probleme kao što je povećana jetra, što pak uzrokuje bol.
Bezalkoholni steatohepatitis može se sprečiti izbacivanjem slatkih pića.
Čestom konzumacijom smatra se sve od jednog i više puta dnevno do jednog i više puta nedeljno. Osobe koje povremeno piju zaslađena pića, dakle jednom mesečno ili ređe od jednom nedeljno, imale su i nešto više nakupljenog masnog tkiva u jetri nego osobe koje takve napitke ne piju.