Holesterol se stvara u jetri, a njegova koncetracija u krvi je usko povezana sa metabolizmom masti u organizmu. Kada loš holesterol krene da se sakuplja u zidovima krvnih sudova, ogroman je rizik da stradate od srčanog ili moždanog udara.
Kako bismo sprečili sve zdravstvene probleme, veoma je bitno da imamo zdravu i uravnoteženu ishranu.
Poznati nutricionisti su posavetovali sve ljude koji pate od visokog holesterola, da kravlje melko zamene sa ovsenim mlekom, kako bi smanjili nivo lošeg.
Istraživači sa Univerziteta u Lundu, ispitali su 66 muškaraca sa visokim holesterlom u periodu od pet nedelje. Ono što su im dali jeste da piju ovseno mleko , po tri šolje na dan.
Tokom tih pet nedelja, nivo holesterola im je smanjen za tri do pet procenata.
Ovseno mleko sadrži ovsene beta-glukane koji pomažu u održavanju normalnog nivoa holesterola tvrdi Britanska fondaciji za zdravlje srca.
Samo jedna čaša ovsenog mleka obezbeđuje jedan gram beta-glukana, dok jedna činija kaše pripremljena sa 40g zobi, može da obezbedi dva grama beta-glukana.
Kako pripremiti osveno mleko?
Sastojci:
Jedna šolja ovsenih pahuljica
četiri šolje vode – ako želite gušće mleko, smanjite količinu vode
prstohvat soli
jedna urma za slatkoću – možete (po želji) koristiti i javorov sirup
Priprema:
U blender sipajte ovsene pahuljice i dodajte vodu i dodatak vanilu, kakao ili neko voće ako želite. Masa mora da bude gusta, otprilike 30 sekundi mutitite.
Probajte da li je po vašem ukusu i dodajte sastojke po potrebi.
Dva puta smesu procedite kroz gustu krpu ili gazu.
Mleko sipajte u flašu i stavite u frižider.
Promućkajte pre uporebe.