NIKAKO ne koristite ovakvo MASLINOVO ULJE i obratite pažnju: Stručnjak objasnio koje NIJE ZDRAVO, a može da bude i OPASNO

Izvor: M. G. Vesti 09.04.2022 21:00 1

Autor bestselera o ishrani, Maks Lugavere, pričao je u jednoj emisiji o maslinovom ulju i greškama koje većina pravi kada ga kupuje.

maslinovo ulje

Shutterstock

Iako je maslinovo ulje vrlo zdravo, nije svaka flaša ista i ako odaberete pogrešnu, učinili ste veliku štetu svom organizmu, ali pre svega - mozgu.

- Često kažem da je maslinovo ulje lek za mozak. Sastavni je deo mediteranske dijete, jedne od najzdravijih ishrana na planeti. Posebno je dobar za mozak i nervni sistem. Bogato je antioksidantima, fitosterolima i vitaminima, ali to se ne odnosi na jednu njegovu vrstu - rekao je Lugavere.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Maslinovo uljue

Shutterstock

 

On koristi samo ekstradevičansko, filtrirano maslinovo ulje, ali ćete u prodavnicama pronaći i nefiltrirano. I vodeći se logikom - voćni sok sa pulpom je zdraviji od bistrog, proceđenog voćnog soka, napravićete grešku.

- Nefiltrirano maslinovo ulje sadrži ostatke maslina, što mu snižava temperaturu sagorevanja i zbog toga nije dobro za zdravlje. Ostaci masline skraćuju i rok trajanja i čine ulje lakše kvarljivim - objasnio je on najpre.

Nefiltrirano maslinovo ulje sadrži i više vode, kao i sedimenta, i dok ima visok sadržaj polifenola, zbog brzog propadanja su male šanse da ćete iskoristiti njegov pun potencijal za zdravlje.

- Takođe, pošto se brzo kvari i brže zagori od običnog, nikako nije dobra opcija za kuvanje - rekao je on.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
mile
10.04.2022 08:48

Iskljucivo koristim nefiltrirano ulje jer je bolje po sastavu od filtriranog i potpuno je prirodno sirovo neobradjeno. Stavljam ga u svaku svezu salatu za rucak i veceru,u ovsene pahuljice za dorucak.Ne koristim za kuvanje jer za to nije ni namenjeno.Ima mnogo bolji ukus i sastav od bilo kog filtriranog.Normalno da treba paziti na vek trajanja jer i filtrirano ako dugo stoji propada i uzegne se.Nefiltrirano ima vek trajanja oko 2 godine u mracnom i hladnom skladistenju. Za kuvanje se ne koristi ovaj tip ulja jer kuvanjem unistavate sve vredno u njemu.Potrosim litar ulja za mesec dana.