NIKAKO ne koristite ovakvo MASLINOVO ULJE i obratite pažnju: Stručnjak objasnio koje NIJE ZDRAVO, a može da bude i OPASNO

M. G. Vesti 09.04.2022 21:00 1

Autor bestselera o ishrani, Maks Lugavere, pričao je u jednoj emisiji o maslinovom ulju i greškama koje većina pravi kada ga kupuje.

maslinovo ulje

Shutterstock

Iako je maslinovo ulje vrlo zdravo, nije svaka flaša ista i ako odaberete pogrešnu, učinili ste veliku štetu svom organizmu, ali pre svega - mozgu.

- Često kažem da je maslinovo ulje lek za mozak. Sastavni je deo mediteranske dijete, jedne od najzdravijih ishrana na planeti. Posebno je dobar za mozak i nervni sistem. Bogato je antioksidantima, fitosterolima i vitaminima, ali to se ne odnosi na jednu njegovu vrstu - rekao je Lugavere.

Maslinovo uljue

Shutterstock

 

On koristi samo ekstradevičansko, filtrirano maslinovo ulje, ali ćete u prodavnicama pronaći i nefiltrirano. I vodeći se logikom - voćni sok sa pulpom je zdraviji od bistrog, proceđenog voćnog soka, napravićete grešku.

- Nefiltrirano maslinovo ulje sadrži ostatke maslina, što mu snižava temperaturu sagorevanja i zbog toga nije dobro za zdravlje. Ostaci masline skraćuju i rok trajanja i čine ulje lakše kvarljivim - objasnio je on najpre.

Nefiltrirano maslinovo ulje sadrži i više vode, kao i sedimenta, i dok ima visok sadržaj polifenola, zbog brzog propadanja su male šanse da ćete iskoristiti njegov pun potencijal za zdravlje.

- Takođe, pošto se brzo kvari i brže zagori od običnog, nikako nije dobra opcija za kuvanje - rekao je on.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
mile
10.04.2022 08:48

Iskljucivo koristim nefiltrirano ulje jer je bolje po sastavu od filtriranog i potpuno je prirodno sirovo neobradjeno. Stavljam ga u svaku svezu salatu za rucak i veceru,u ovsene pahuljice za dorucak.Ne koristim za kuvanje jer za to nije ni namenjeno.Ima mnogo bolji ukus i sastav od bilo kog filtriranog.Normalno da treba paziti na vek trajanja jer i filtrirano ako dugo stoji propada i uzegne se.Nefiltrirano ima vek trajanja oko 2 godine u mracnom i hladnom skladistenju. Za kuvanje se ne koristi ovaj tip ulja jer kuvanjem unistavate sve vredno u njemu.Potrosim litar ulja za mesec dana.