Posle obroka u kojima su zastupljeni kupus, kelj ili luk, ali i nakon poremećaja mikrobioma u našim crevima, gasovi mogu da postanu izuzetno smrdljivi. To se najčešće dešava kad preovlađuju metan i vodonik-sulfid.
Da biste se izborili sa ovim problemom, lekari savetuju da ishranom vratite ravnotežu mikroorganizama u stomaku, pre svega, uzimanjem probiotika. Potražite bogatije doze (sa bar 10 miliona bakterija), a uz to svakog dana uzimajte fermentisanu hranu. Redovno treba da pijete jogurt i kefir, fermentisane mlečne proizvode koje ćete naći u svakoj samoposluzi.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Druga preporuka je kiseli kupus, najbolje domaći, jer će pasterizacija ubiti baš one mikroorganizme koji su vam potrebni. Polako možete da vraćate u svoj jelovnik i dobre izvore probiotika - jabuke, ovas i banane, pa čak i crni i beli luk, ali u malim količinama.
Promena mikrobioma može da potraje i mesecima, ali tome treba pristupiti s mnogo optimizma, jer će vam doneti opšte poboljšanje zdravlja.
BONUS VIDEO
citalac
12.04.2022 08:05mozda je kis kupus dobar probiotik ali gastritasi i cirasi ne smeju da ga jedu. cak i jabuke su upitne. nazalost vestacki su prihvatljibiji.