Ovaj o beskofeinskom napitak, primenjivao se u raznoraznim svrhama, u lečenju protiv bolesti jetre, reumatizma, žutice...
Plavičasta cikorija biljka je poreklom iz Evrope, ali već odavno je raširena u svetu. Kod nas se još naziva vodopija, plava vodopija, modrica vodoplav i konjska trava – to je višegodišnja zeljasta biljka koja obilno raste u divljini kao korov.
Ova biljka u sebi sadrži askorbinsku kiselinu, ugljene hidrate, insulin, belančevine i vitamine A I C.
gorkih supstanci, inulinu i kalijumu.
Iako se može jesti na salati, kao dodatak mnogim jelima, ona je najpoznatija kao napitak, kao zamena
za kafu. Francuzi su prvi otkrili da je njen ukus veoma sličan kafi i tako masnovno krenuli da je uzgajaju
još u 19 veku.
Tada u odnosu na kafu, ovaj napitak je bio pristupačan svima, jer se prodavao po veoma niskoj ceni.
Šta sve leči?
Probava
Inulin reguliše holestelor ali je veoma važan i za probavu. Pomaže kod crevnih kiselina, zatvora i ostalih probavnih tegoba. Poboljšava rad creva i izlučivanje želudačnih sokova.
U časopisu "International Journal of Food Sciences and Nutrition" objavljen je podatak o uticaju cikorije na probavu. Samo nakon 28 dana svakodnevne konzumacije cikorije ispitanici su potvrdili da više nemaju
problem sa zatvorom i da je probava mnogo bolja.
Degenerativne bolesti
Ova biljka bogata je prirodnim antioksidansima te pomaže u uklanjanju opasnih radikala. Štiti od prevremnog starenja i degenerativnih bolesti.
Atritis
Od davnina cikorija uspešno pomaže kod smanjenja bolova u mišićima i zglobovima. Njeno protivupano
delovanje potvrdila su razna istraživanja.
Srčane bolesti
Jedan od glavnih sastavnih delova je inulin, koji smanjuje nivo LDL holesterola u krvi. S tim da reguliše
Dijabetes
Itekako je pogodna za dijabetičare jer inulin se u organizmu pretvara u fruktozu i tako pomaže u regulisanju
i održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.
Da li pomaže pri mršavljenju?
Posle ovog napitka ili salate od ove biljke, imaćete osećaj sitoti, jer u sebi sadrži oligofruktozu i inulin
Recept napitka od cikorije
3 dl vode pristavite i ubacite jednu kašičicu mlevenog korena; kada provri, kuvajte još dva – tri minuta na laganoj vatri, a zatim je sklonite sa ringle i sačekajte da se talog slegne. Onda procedite dobijen napitak kroz sito – i kafa je gotova!
Kafu od cikorije možete zasladiti sa malo meda ili smeđeg šećera, a ako volite možete dodati neko biljno mleko, cimet ili đumbir.