Devojčica je za 18. rođendan od roditelja dobila SILIKONE, a jedna BABA je imala neverovatan zahtev: Plastični HIRURG Igor Maljković ispričao najčudnije želje zaklijenata!

Informer/T.Đ Vesti 29.01.2022 19:10 0

Sprski plastični i rekonstruktivni hirurg dr Igor Maljković do detalja je ispričao bizarne zahteve i iskustva pred operacije.

Devojčica je za 18. rođendan od roditelja dobila SILIKONE, a jedna BABA je imala neverovatan zahtev: Plastični HIRURG Igor Maljković ispričao najčudnije želje zaklijenata!

Printscreen/Youtube

Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije dr Igor Maljković ispričao je neka od bizarnih iskustava koja je imao u dugogodišnjoj praksi.

Doktoru je najmlađa pacijentkinja dobila silikonske grudi za 18. rođendan, i to od sopstvenih roditelja!

Najstarija pacijentkinja bila je, kaže doktor, žena stara čak 82 godine koja je želela silikonske implante u grudima. Životni san bio joj je da poseti Pariz i tada bude samoj sebi lepa, a hirurg podvlači da svaki zahvat koji ne narušava zdravlje pacijenta ne krši etiku.

Najveći broj zahteva čine uobičajeni - "popravljanje" nosa ili povećanje grudi, ali ima i onih vrlo čudnih.

"U svojoj dugogodišnjoj karijeri susretao sam se nemali broj puta i sa nekima koji su bili ekstremni. Pored toga što je muškarac tražio da mu napravim ženske grudi, tu spada i Amerikanka koja je insistirala da joj potpuno otklonim dojke, da ih nema. Nešto što bi bio ekvivalent amputaciji dojki", rekao je on.

"To je momenat kada moramo angažovati tim za podršku koji uključuje psihijatra i psihologa. Oni će proceniti da li je pacijent u stanju da donese racionalnu odluku, da li je svestan posledica te odluke i činjenice da je u pitanju nepovratna operacija", kazao je hirurg.

Svako je vlasnik svog tela, navodi on, i ima pravo da s njim radi šta hoće pa čak i intervencije izvan standarda.

"Sa aspekta etike, hirurg ne radi ništa neetički ako ne ugrožava život pacijenta. Sa aspekta psihologije i ljudskosti, treba uvek porazgovarati sa pacijentom koji ima čudne zahteve. Više puta sam odbio pacijente zbog nerealnih očekivanja i nesagledavanja u šta se tačno upuštaju", kazao je on.

"Plastična hirurgija može mnogo toga da uradi, ali nije svemoćna. Nije to glina i vajanje. Mnogo toga ima što mi ne možemo iskontrolisati. To je živo tkivo, ne možamo predvideti kako će taj mišić da odreaguje ili ako radimo operaciju nosa, kako će sutra taj ožiljak da se ponaša. Zbog svega toga pacijent mora biti svestan u šta se upušta"; upozorio je dr Maljković.

Komentari (0)
Loading