Doručak za dugovečnost: Zaboravite jaja i slaninu, ovo jelo stogodišnjaci jedu svaki dan!

Vesti 22.10.2025 08:00 0

Stručnjak za dugovečnost otkriva idealan doručak za duži život.

seniori

Shutterstock

Stručnjak za dugovečnost Den Buetner, koji decenijama proučava navike najstarijih ljudi na svetu (tzv. plave zone), tvrdi da idealan doručak nije ni u jajima ni u slanini. Umesto toga, on promoviše biljni doručak bogat vlaknima kao ključ zdravog i dugog života.

U video snimku objavljenom na Instagramu, Buetner navodi primere iz plavih zona:

- mahunarke i pirinač

- tost s avokadom

- minestrone supa

Šta doručkuju stogodišnjaci u plavim zonama?

Na mestima poput Okinave (Japan), Sardinije (Italija) i Ikarije (Grčka), stanovnici započinju dan sa jednostavnim, biljnih doručkom: integralnim žitaricama, povrćem, mahunarkama, maslinama, lokalnim medom i biljnim čajevima.  Buetner često sam započinje dan minestrone supom s povrćem i mahunarkama.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dan Buettner (@danbuettner)

 

 

Zašto izbegavati jaja, slaninu i industrijske žitarice?

Jaja i slanina su bogati zasićenim mastima, što nije idealno za dugovečnost prema studijama iz plavih zona.

Industrijske žitarice često sadrže previše šećera i rafinisanih sastojaka, koji su kontraproduktivni za dug i zdrav život.

Kako sastaviti doručak za dug život?

- Počnite sa namirnicama bogatim vlaknima i biljnom osnovom.

- Mahunarke, povrće i integralne žitarice ili minestrone supa idealan su izbor.

- Izbegavajte prerađenu hranu, jaja i slaninu.

- Uvedite svakodnevnu aktivnost, Buetner savetuje šetnju od minimalno 20 minuta.

Preskočite klasične namirnice, poput jaja i slanine i pređite na jednostavan, biljni doručak koji stanovnici plavih zona praktikuju decenijama. Tajna nije u opasnim dijetama, već u jednostavnosti i doslednosti.

Video:

@najzena.rs U 50. godini ušla je u aferu sa komšijom, pa se pokajala za ceo život  #najzena #zena #fypシ゚ #fyp #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading