Natrpajte korpu ovim proizvodom, pravo blago je za organizam: Može sniziti pritisak, regulisati kilograme, smanjiti rizik od srčanog udara...

Nedeljko Tišanović Vesti 12.10.2025 21:00 0

Jedna prirodna namirnica, bogata antioksidansima i korisnim biljnim jedinjenjima, može pozitivno uticati na zdravlje srca, mozga, raspoloženje, pa čak i pomoći u regulaciji telesne težine i šećera u krvi.

Shutterstock/ORION PRODUCTION

Shutterstock/ORION PRODUCTION

Kakao prah je bogat antioksidansima i može doprineti zdravlju srca, mozga, poboljšanju raspoloženja, pa čak i pomoći u regulaciji telesne težine i šećera u krvi.

Bogat je polifenolima koji pružaju brojne zdravstvene prednosti

Kakao je prirodan izvor polifenola, moćnih antioksidanasa koji se takođe nalaze u voću, povrću, čaju, vinu i čokoladi.

Polifenoli mogu smanjiti upale, sniziti krvni pritisak i poboljšati zdravlje srca. Kakao sadrži flavanole, koji imaju snažna antioksidativna i protivupalna svojstva.
Ipak, obradom i zagrevanjem kakaa gubi se deo tih korisnih svojstava, pa ne nude svi proizvodi od kakaa iste zdravstvene koristi.
Može sniziti visok krvni pritisak

Flavanoli iz kakaa mogu poboljšati nivo azot oksida u krvi, što pomaže širenju krvnih sudova i snižavanju pritiska.

Međutim, zbog obrade kakao proizvoda, prosečna čokolada ne sadrži dovoljne količine flavanola da bi imala ovaj efekat.
Može smanjiti rizik od srčanog udara i šloga

Kakao poboljšava protok krvi i funkciju krvnih sudova, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti, srčanog udara i moždanog udara.
Jedna studija iz 2017. pokazala je da umereno konzumiranje čokolade bogate kakaom može smanjiti rizik od hospitalizacije ili smrti zbog srčane insuficijencije.

Može poboljšati protok krvi ka mozgu i moždanu funkciju

Polifenoli iz kakaa mogu poboljšati cirkulaciju u mozgu i zaštititi od neurodegenerativnih bolesti.
Takođe mogu ublažiti umor, čime posredno doprinose boljoj koncentraciji i mentalnim sposobnostima.

Može poboljšati raspoloženje

Kakao može imati pozitivan efekat na raspoloženje.

Studija iz 2022. otkrila je da konzumiranje tamne čokolade sa 85% kakaa smanjuje negativne emocije, za razliku od čokolade sa 70% kakaa.
Ovo ukazuje na to da veći sadržaj kakaa može pozitivno uticati na emocije.
Može poboljšati simptome dijabetesa tipa 2

Iako konzumiranje veće količine čokolade nije preporučljivo za regulaciju šećera, kakao može imati antidijabetička svojstva.
Flavanoli iz kakaa mogu poboljšati lučenje insulina i smanjiti upalu.
Međutim, studija iz 2023. nije pokazala da suplementi kakaa smanjuju rizik od dijabetesa, pa je potrebno više istraživanja.

Može pomoći u regulaciji telesne težine

Umereno konzumiranje kakaa, čak i kroz tamnu čokoladu, može pomoći u kontroli težine.
Kakao može regulisati korišćenje energije i povećati sagorevanje masti, ali je potrebno još dokaza, naročito kod osoba sa gojaznošću.

Može imati svojstva zaštite od raka

Kakao sadrži najveću koncentraciju flavanola po težini u poređenju s drugim namirnicama.
Iako flavanoli mogu smanjiti rizik od razvoja raka, još uvek je potrebno više istraživanja o specifičnim efektima kakaa.

Može pomoći kod astme

Kakao sadrži spojeve kao što su teobromin i teofilin, koji imaju anti-astmatična svojstva.
Ovi sastojci mogu pomoći u širenju disajnih puteva i smanjenju upale, ali su potrebne dodatne studije na ljudima kako bi se potvrdili ovi efekt, piše helthline.


Bonus video: 

Komentari (0)
Loading