Kakao prah je bogat antioksidansima i može doprineti zdravlju srca, mozga, poboljšanju raspoloženja, pa čak i pomoći u regulaciji telesne težine i šećera u krvi.
Bogat je polifenolima koji pružaju brojne zdravstvene prednosti
Kakao je prirodan izvor polifenola, moćnih antioksidanasa koji se takođe nalaze u voću, povrću, čaju, vinu i čokoladi.
Ipak, obradom i zagrevanjem kakaa gubi se deo tih korisnih svojstava, pa ne nude svi proizvodi od kakaa iste zdravstvene koristi.
Može sniziti visok krvni pritisak
Flavanoli iz kakaa mogu poboljšati nivo azot oksida u krvi, što pomaže širenju krvnih sudova i snižavanju pritiska.
Može smanjiti rizik od srčanog udara i šloga
Kakao poboljšava protok krvi i funkciju krvnih sudova, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti, srčanog udara i moždanog udara.
Jedna studija iz 2017. pokazala je da umereno konzumiranje čokolade bogate kakaom može smanjiti rizik od hospitalizacije ili smrti zbog srčane insuficijencije.
Može poboljšati protok krvi ka mozgu i moždanu funkciju
Polifenoli iz kakaa mogu poboljšati cirkulaciju u mozgu i zaštititi od neurodegenerativnih bolesti.
Takođe mogu ublažiti umor, čime posredno doprinose boljoj koncentraciji i mentalnim sposobnostima.
Može poboljšati raspoloženje
Kakao može imati pozitivan efekat na raspoloženje.
Ovo ukazuje na to da veći sadržaj kakaa može pozitivno uticati na emocije.
Može poboljšati simptome dijabetesa tipa 2
Iako konzumiranje veće količine čokolade nije preporučljivo za regulaciju šećera, kakao može imati antidijabetička svojstva.
Flavanoli iz kakaa mogu poboljšati lučenje insulina i smanjiti upalu.
Međutim, studija iz 2023. nije pokazala da suplementi kakaa smanjuju rizik od dijabetesa, pa je potrebno više istraživanja.
Može pomoći u regulaciji telesne težine
Umereno konzumiranje kakaa, čak i kroz tamnu čokoladu, može pomoći u kontroli težine.
Kakao može regulisati korišćenje energije i povećati sagorevanje masti, ali je potrebno još dokaza, naročito kod osoba sa gojaznošću.
Može imati svojstva zaštite od raka
Kakao sadrži najveću koncentraciju flavanola po težini u poređenju s drugim namirnicama.
Iako flavanoli mogu smanjiti rizik od razvoja raka, još uvek je potrebno više istraživanja o specifičnim efektima kakaa.
Može pomoći kod astme
Kakao sadrži spojeve kao što su teobromin i teofilin, koji imaju anti-astmatična svojstva.
Ovi sastojci mogu pomoći u širenju disajnih puteva i smanjenju upale, ali su potrebne dodatne studije na ljudima kako bi se potvrdili ovi efekt, piše helthline.
Bonus video: