Povrće je bogato antioksidansima, vlaknima i vitaminima - ključnim hranljivim materijama koje štite ovaj vitalni organ i poboljšavaju njegovu učinkovitost.
Za optimalne rezultate, uravnotežena ishrana trebala bi biti praćena redovnom telesnom aktivnošću te ograničenim unosom šećera i zasićenih masti.
Ovo je pet vrsta povrća koje, uz propisanu terapiju i ostale zdrave navike, mogu ublažiti simptome masne jetre u roku od tri meseca.
Spanać
Bogatom kombinacijom antioksidansa i vitamina E i C, spanać štiti ćelije jetre od oštećenja i upala. Njegov visok sadržaj vlakana pomaže telu da apsorbuje manje masnoće i podstiče bolju probavu. Naučna istraživanja pokazuju da svakodnevna konzumacija spanaća dovodi do smanjenog nakupljanja masnoće u jetri i do bolje regulacije jetrenih enzima.
Shutterstock
Brokoli
Brokoli sadrži glukozinolate, prirodne spojeve koji pomažu jetri da se detoksikuje i smanji nivo masnoće. Njegov unos smanjuje oksidativni stres i upalu, ključne faktore u razvoju masne bolesti jetre.
Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija brokolija smanjuje rizik od bakterijskih infekcija, čime se poboljšava probava i opšte zdravlje jetre. Osim toga, brokoli doprinosi stvaranju uravnotežene crevne flore, što pomaže u regulisanju telesne mase i smanjenju nakupljanja masti.
Shutterstock
Kelj
Kelj je bogat antioksidansima, vlaknima i magnezijumom, materijama koje direktno doprinose zdravlju jetre. Hranljive materija iz kelja poboljšavaju osetljivost na insulin i smanjuju skladištenje masnoće, što je ključno u borbi protiv masne jetre.
Šargarepa
Šargarepa je izvrstan izvor beta-karotena koji telo pretvara u vitamin A, ključan za obnavljanje tkiva jetre i usporavanje napredovanja bolesti. Njen visok sadržaj vlakana pomaže u regulaciji šećera i masnoće u krvi, dok protivupalna svojstva smanjuju upalu jetre.
Shutterstock
Kako se hraniti zdravo?
Stručnjaci preporučuju izbegavanje jednostavnih šećera, posebno fruktoze iz gaziranih pića, slatkiša i industrijski prerađene hrane, kao i trans-masti, prekomerne količine crvenog mesa i alkohola.
Fokusirajte se na konzumaciju povrća, celovitih žitarica, mahunarki i zdravih masti poput maslinovog ulja, avokada i omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u plavoj ribi, lanu i orasima.
Bonus video:
Možda vas zanima…