Dobra oralna higijena ne podrazumeva samo korišćenje konca za zube i četkanje — ona takođe zavisi i od hrane i pića koje konzumirate. Iako se mleko najčešće povezuje sa zdravim zubima, postoji mnogo namirnica koje sadrže različite hranljive materije koje doprinose zdravlju usne duplje.
„Neke namirnice su prirodno više 'prijateljski nastrojene prema zubima' jer pomažu u jačanju i zaštiti vašeg osmeha, bilo kroz interakciju sa zubima ili okolnim mekim tkivom,“ kaže ortodont dr Erin Fraundorf, DMD, MSD za Real Simple.
„Ove namirnice koje su dobre za zube bogate su vitaminima, mineralima i raznim prirodnim jedinjenjima koja jačaju gleđ, bore se protiv štetnih bakterija, podstiču lučenje pljuvačke i istovremeno podržavaju zdrave desni i usnu duplju.“
Stomatolozi su otkrili koje bi namirnice trebalo češće da konzumiramo — evo sedam preporuka.
Sir
„Sir je bogat kalcijumom i fosfatima“, kaže estetski stomatolog dr Sandip Sahar.
Shutterstock
„Ovi minerali pomažu u jačanju zubne gleđi. Sir takođe pomaže u održavanju ravnoteže pH vrednosti u ustima tako što neutralizuje kiseline. Osim toga, podstiče lučenje pljuvačke, koja ispira ostatke hrane i bakterije.“
Sir je takođe savršen izbor za užinu u danima kada nemate vremena da pripremite složeniji obrok.
Đumbir
Osim što obogaćuje ukus omiljenih jela, đumbir je odličan saveznik za zdravlje usta.
Shutterstock
„Đumbir deluje tako što pomaže u neutralizaciji bakterija u ustima koje izazivaju neprijatan zadah“, objašnjava Fraundorf.
Možete ga dodati u protivupalna jela poput prženih obroka, masne ribe i karija, ili ga konzumirati u bezalkoholnim napicima kao što je pivo od đumbira.
Žvaka bez šećera
Žvake se često izbegavaju zbog svog lepljivog efekta na zube, ali Fraundorf objašnjava da žvake bez šećera mogu biti efikasna i zdrava alternativa.
Shutterstock
„Studije pokazuju da je pojava karijesa znatno niža kod osoba koje žvaću žvaku bez šećera dvadeset minuta nakon obroka“, kaže ona.
„Žvakanje žvake bez šećera povećava lučenje pljuvačke stimulišući mehaničke i receptore ukusa u ustima. Pljuvačka pomaže u ispiranju ostataka hrane, kao i u razređivanju i neutralisanju kiselina koje proizvode bakterije plaka na zubima, što vodi ka smanjenju karijesa, mrlja i neprijatnog zadaha.“
Lisnato povrće
„Vlaknaste teksture deluju kao prirodna četkica za zube, mehanički uklanjajući zubni plak“, objašnjava Fraundorf.
Shutterstock
„Lisnato povrće takođe sadrži kalcijum, koji štiti gleđ, i folnu kiselinu, koja podržava zdravlje tkiva desni.“ Pored brojnih zdravstvenih koristi koje unošenje više zelenog povrća ima za ceo organizam, ono je i izuzetno korisno za zdravlje zuba.
Ovsene pahuljice
Ako jutro započinjete činijom ovsenih pahuljica, na pravom ste putu. „Ovas je bogat vitaminima B kompleksa i mineralima kao što su gvožđe i magnezijum“, kaže dr Sahar.
Shutterstock
„Ove hranljive materije doprinose zdravlju desni. Njegov visok sadržaj vlakana takođe podstiče lučenje pljuvačke tokom žvakanja.“ Možete dodatno obogatiti obrok sezonskim voćem, začinima ili jogurtom.
Šargarepa
„Kao što psi imaju koristi od žvakanja šargarepe radi čišćenja zuba, tako i hrskave namirnice poput jabuka ili šargarepe mogu imati blagi efekat čišćenja i kod ljudi“, kaže stomatolog za restaurativnu stomatologiju dr Džojs Kang.
Shutterstock
„Njihova hrskava tekstura pruža prirodan efekat ribanja, pomažući u smanjenju nakupljanja naslaga na zubima.“ Osim toga, štapići šargarepe su odlični uz umake po izboru.
Kinoa
Na kraju — ali svakako ne i najmanje važno — kinoa je ukusna, teksturalno zadovoljavajuća i korisna za oralnu higijenu. „Kinoa je bogata kalcijumom, magnezijumom i fosfatima“, kaže dr Sahar.
Shutterstock
„Sve ove supstance podržavaju zdravlje zubne gleđi. Takođe je bogata proteinima i ne lepi se za zube kao druge skrobne namirnice.“
Bonus video:
Možda vas zanima…