Neke kombinacije hrane jednostavno su savršene: mleko i kolačići, šargarepa i humus, piletina i vafli, slanina i jaja, da navedemo samo neke.
Međutim, neke popularne kombinacije hrane najbolje je izbegavati. Sa nutritivne tačke gledišta, „određeni sastojci mogu blokirati apsorpciju vitamina i minerala,“ objašnjava registrovani dijetetičar Ejveri Zenker za Real Simple.
„Za optimalnu apsorpciju hranljivih materija, možda bi trebalo obratiti pažnju na kombinacije hrane, naročito ako prioritet dajete unosu određenih nutrijenata; osobama sa manjkom određenih nutrijenata može se savetovati da izbegavaju određene kombinacije hrane. Sa druge strane, neke kombinacije hrane mogu dovesti do prekomernog unosa određenih makronutrijenata ili mikronutrijenata.“
Shutterstock
Iako se naši stručnjaci slažu da kategorizacija hrane na „dobru“ i „lošu“ nije efikasan pristup ishrani, preporučuju da budemo pažljivi u vezi sa tim kako kombinujemo hranu. Ispod smo izdvojili šest kombinacija hrane koje bi trebalo izbegavati da jedete istovremeno, prema mišljenju zdravstvenih stručnjaka.
Mleko i citrusno voće
Ako uzimate čašu mleka zajedno sa nekoliko mandarina, možda biste trebali razmisliti o ovoj kombinaciji — naročito ako ste netolerantni na laktozu.
Shutterstock
„Mešanje mleka sa citrusnim voćem (sok od narandže, limun itd.) može uzrokovati da se mlečni proteini zgrušaju, što može dovesti do problema sa varenjem ili nadutosti,“ kaže Zenker.
„Zgrušavanje nastaje zato što citrična kiselina u citrusnom voću uzrokuje da se kasein proteini u mleku slepe. Ovo zgrušano mleko može biti teže za varenje i može izazvati simptome kao što su gasovi, nadutost, bolovi u stomaku ili loša probava.“
Tamna čokolada i mleko
Čak i najukusnije kombinacije mogu biti štetne.
„Povezivanje tamne čokolade sa mlekom zapravo poništava njene koristi za zdravlje srca,“ objašnjava kardiolog za prevenciju, dr Elizabet Klodas.
Shutterstock
„Flavonoidi u kvalitetnoj tamnoj čokoladi (70%+ kakao) pomažu u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju zdravlja srca, ali proteini u mleku blokiraju njihovu apsorpciju u telu. Što znači: ta kocka tamne čokolade i čaša mleka? Bolje je da je preskočite — mleko briše upravo one supstance koje čine tamnu čokoladu zdravom za vas.“
Ovo ne znači da morate odustati od omiljene slatke užine — samo prilagodite način na koji je konzumirate.
Kafa i banane
Rani jutarnji sati traže brz i praktičan doručak — ali ne bez nutritivne opreznosti.
Shutterstock
„Kombinacija kofeina i brzo svarljivih ugljenih hidrata stvara iluziju dugotrajne energije,“ objašnjava Suhaul Rivera, osnivač kompanije ,,Alkaline Herb Shop".
„Ali kada nivo šećera u krvi padne, taj energetski nalet naglo nestaje — ostavljajući vas iscrpljenijim nego pre.“ Umesto toga, započnite jutro sa velikom čašom vode i zdravim proteinom (poput kajgane!) pre nego što se prepustite kafi i ugljenim hidratima.
Instant rezanci i soja sos
Često dodajete soja sos u činiju ramen rezanaca, ali to može dramatično povećati unos natrijuma.
Shutterstock
„Dodavanje soja sosa (ili drugih sastojaka bogatih natrijumom) instant rezancima može dodati hiljade miligrama natrijuma u dnevni unos, što skoro garantuje prekomerni unos natrijuma,“ kaže Zenker.
„Dugoročno, visok unos natrijuma može povećati rizik od bolesti srca i visokog krvnog pritiska.“ Osim toga, dehidracija može dodatno pogoršati ove simptome.
Kikiriki puter i pirinčane galete
Pirinčane galete su sjajan način da dodate teksturu kremastim namazima poput kikiriki putera — ali one neće pružiti dovoljnu sitost da vas drže energičnim tokom dana.
Shutterstock
„Ova kombinacija daje brz nalet energije, ali on brzo prolazi,“ kaže Rivera.
„Bez vlakana ili složenih ugljenih hidrata, telo je brzo sagoreva, ostavljajući vas umornim i željnim još.“ Potrudite se da izbegavate ovakve grickalice u zauzetim danima.
Alkohol i kofein
Alkohol i kofein se često kombinuju, a da se ne zna šta ta kombinacija radi mozgu i telu.
„Kofein je stimulans, dok je alkohol depresant, pa kofein može prikriti neke od osećaja opijenosti uzrokovane alkoholom, čineći da osoba oseća manje oštećenje nego što zapravo jeste,“ kaže Zenker.
Shutterstock
„Ovaj efekat može dovesti do povećane konzumacije alkohola.“
Bilo da kofein unosite kroz čaj, kafu ili energetska pića, izbegavajte njihovu konzumaciju zajedno sa alkoholom.
Bonus video:
Možda vas zanima…