Kafa je već omiljeni napitak mnogima jer povećava energiju i koncentraciju, ali da li ste znali da dodavanje samo jedne kašičice kakaoa može učiniti vašu kafu zdravijom, ukusnijom i moćnijom?
Prema istraživanjima, kombinacija kofeina iz kafe i flavonoida iz kakaoa ima dejstvo na zdravlje koje:
- poboljšava rad srca
- podiže raspoloženje
- štiti mozak
- usporava starenje ćelija
- pomaže varenju i radu creva
Flavonoidi, posebno flavanoli iz kakaa, imaju neuroprotektivno, antiinflamatorno i kardioprotektivno dejstvo. U kombinaciji s kofeinom iz kafe, pomažu u:
- snižavanju krvnog pritiska
- poboljšanju cirkulacije
- povećanju „dobrog“ HDL holesterola
- borbi protiv stresa i depresije
Takođe, teobromin iz kakaoa produžava efekat kofeina i održava stabilnu energiju tokom dana.
Kako pravilno dodati kakao u kafu?
Stručnjaci savetuju da dodate do jedne kašičice nezaslađenog, čistog kakao praha u toplu (ali ne ključalu) kafu, kako bi se očuvali korisni polifenoli. Najbolje vreme za dodavanje je kada se kafa malo prohladi (oko 60–70°C).
Video:
Možda vas zanima…