Kada je reč o unosu adekvatne količine nutrijenata i minerala dnevno, voće igra ključnu ulogu u postizanju tih ciljeva.
Međutim, prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistry, jedno voće se posebno izdvaja po svom pozitivnom uticaju na zdravlje mozga, srca i creva: sveže grožđe. Konkretno, studija tvrdi da grožđe može — i treba — da se svrsta u kategoriju „superhrane“, odnosno hrane bogate nutrijentima koja doprinosi opštem zdravlju i blagostanju.
Da bismo u potpunosti razumeli impresivne zdravstvene prednosti grožđa, konsultovali smo dijetetičare za dodatna objašnjenja.
Zašto je grožđe dobro za vas?
Glavni razlog zbog kog grožđe zaslužuje oznaku „superhrane“ jeste visok nivo fitonutrijenata — konkretno polifenola.
„Polifenoli su velika grupa fitonutrijenata poznatih po svojim antioksidativnim svojstvima“, objašnjava registrovana dijetetičarka Ejveri Zenker, RD, MAN za Real Simple. „Neki od polifenola koji se nalaze u grožđu uključuju fenolne kiseline, antocijanine, flavonoide i stilbene. Mnoge zdravstvene koristi grožđa pripisuju se uticaju ovih jedinjenja na organizam, posebno njihovim antiinflamatornim svojstvima.“
Kada ovi polifenoli uđu u telo, fokusiraju se na neutralisanje slobodnih radikala — molekula koji povećavaju oksidativni stres — i vremenom mogu poboljšati zdravlje srca, mozga, imuniteta i metabolizma.
Shutterstock
Međutim, ako birate između crvenog, ljubičastog i zelenog grožđa, verovatno se pitate koje sadrži najviše nutrijenata.
„Većina polifenola i antioksidanasa u ljubičastom i crvenom grožđu nalazi se u kori“, kaže Zenker. „Ljubičasto grožđe sadrži više antocijanina od crvenog, a znatno više od zelenog grožđa. Takođe, ljubičasto grožđe ima značajno veći ukupni antioksidativni kapacitet (TAC) u poređenju sa crvenim i zelenim grožđem. Njegova intenzivna boja ukazuje na snažan antioksidativni sadržaj.“ Antocijanini su odgovorni za duboku boju ljubičastog grožđa — dok ih crveno i zeleno grožđe sadrže u znatno manjim količinama.
Zenker takođe ističe da, iako grožđe obiluje hranljivim jedinjenjima, razumevanje „matriksa hrane“ može dodatno objasniti kako ta jedinjenja međusobno deluju.
Shutterstock
„Matriks hrane je fizička i hemijska struktura hrane, odnosno način na koji se nutrijenti međusobno povezuju“, kaže ona. „Grožđe nije samo zbir izolovanih jedinjenja poput fitonutrijenata. Matriksa hrane određuje kako se ta jedinjenja vare, apsorbuju, kako utiču na crevni mikrobiom i kako deluju na telo.“
Zato ne morate da pojedete ogromne količine grožđa da biste iskoristili njegove prednosti — otprilike jedna do dve šolje (ili tačno 22 do 44 zrna grožđa) mogu imati značajan pozitivan uticaj na vaše zdravlje.
3 Zdrava Razloga da jedete više grožđa
Stručnjaci su podelili najvažnije razloge zašto bi trebalo da jedete više grožđa.
1. Poboljšava zdravlje srca
„Grožđe je bogato resveratrolom i proantocijanidinima – jedinjenjima koja mogu doprineti zdravlju srca tako što pomažu opuštanju krvnih sudova, snižavaju krvni pritisak i održavaju zdrave nivoe holesterola“, kaže dijetetičarka specijalizovana za kardiologiju Mišel Rautenštajn, MS, RD.
Shutterstock
Ovo je posebno korisno za osobe koje imaju visok rizik od kardiovaskularnih bolesti — što više grožđa jedete, to više unosite nutrijente koji podržavaju zdravlje srca.
2. Podržava kognitivne funkcije
Kako starimo, kognitivne funkcije mozga obično opadaju — ali uz zdravu ishranu i stil života koji podržava zdravlje mozga, moguće je usporiti ili čak odložiti taj proces.
Shutterstock
„Raznovrsni antioksidansi prisutni u grožđu mogu zaštititi neurone i podržati zdravu funkciju mozga“, kaže Rautenštajn.
„Neka istraživanja sugerišu da redovno konzumiranje grožđa može poboljšati kognitivne sposobnosti i potencijalno smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti.“
3. Poboljšava zdravlje creva
Grožđe je prava antiinflamatorna „bomba“, a upravo te osobine igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravog crevnog mikrobioma.
„Polifenoli iz grožđa dokazano poboljšavaju ravnotežu crevne flore povećavanjem količine i kvaliteta digestivnog ekosistema“, objašnjava Ejveri Zenker.
Shutterstock
„Takođe je utvrđeno da mikrobi u crevima poboljšavaju bioraspoloživost polifenola, što potencijalno povećava njihov pozitivan uticaj na zdravlje.“
Iako je odnos između fitonutrijenata i mikrobioma još uvek nedovoljno istražen, sve više podataka ukazuje na snažnu povezanost. Pritom, zdrav mikrobiom creva ima značajan uticaj i na druge telesne sisteme — uključujući zdravlje srca i mozga.
Bonus video:
Možda vas zanima…