Pravi se kao od šale: Domaći probiotik koji prazni creva brže od kafe

Slobodanka Ćorić Vesti 30.07.2025 17:25 0

Možete ga pripremiti sa životinjskim ili biljnim mlekom – u zavisnosti od vaših navika i potreba

žena

Shutterstock

Ako želite da očistite creva, podignete nivo energije i obogatite ishranu korisnim bakterijama, domaći probiotski jogurt je idealno rešenje. Možete ga pripremiti sa životinjskim ili biljnim mlekom – u zavisnosti od vaših navika i potreba.

Zašto praviti domaći jogurt?

Za razliku od kupovnog, domaći jogurt prolazi kroz dužu fermentaciju i sadrži probiotička vlakna (inulin) koja hrane dobre bakterije. Ove bakterije pospešuju varenje, jačaju imunitet i poboljšavaju opšte zdravlje.

Kako se pravi domaći probiotski jogurt?

Klasična varijanta (sa kravljim mlekom)

Potrebno:

1 litar punomasnog mleka (3.2% mm)

1–2 kašike čvrstog jogurta (npr. grčki jogurt)

Probiotik u prahu

Malo inulina (opciono, kao hrana za bakterije)

Priprema:

Ostavite mleko i jogurt na sobnoj temperaturi bar 2 sata – to omogućava bakterijama da se aktiviraju.

Pomešajte sve sastojke.

Ostavite smesu da fermentiše 12 do 24 sata, u zavisnosti od temperature prostorije.

Biljna varijanta (kokosov jogurt)

Potrebno:

Kokosovo mleko

Prirodni zaslađivač (med, javorov sirup…)

Probiotik u prahu

Ova verzija je odlična za vegane i osobe koje ne tolerišu laktozu.

Saveti:

Jogurt možete konzumirati uz musli, sveže voće ili žitarice.

Ako je prostorija hladna, produžite fermentaciju i do 24 sata.

Dobijeni napitak je odličan za detoksikaciju i podizanje energije.

Komentari (0)
Loading