Nikada nećete videti neurologa da jede ovu hranu: Jako je opasna za zdravlje mozga

Vesti 15.07.2025 19:16 0

Postoje neke namirnice koje nisu zdrave za konzumiranje

doktor

Shutterstock

Mozak je jedan od najvažnijih organa u našem telu, a ishrana igra ključnu ulogu u njegovom zdravlju i funkciji.

Iako često razmišljamo o hrani kao gorivu za telo, važno je znati da određene namirnice mogu značajno poboljšati koncentraciju, pamćenje i opšte mentalne sposobnosti. U tu hranu spada masna riba, lisnato povrće, orašasti plodovi, bobičasto voće, paradajz i kafa. Ovi nutritivni izvori pružaju vitamine, minerale, antioksidanse i zdrave masti ključne za optimalno funkcionisanje mozga i kognitivno zdravlje.

No, postoje i neke namirnice koje biste trebali izbegavati jer mogu uzrokovati prilično zastrašujuća neurološka oštećenja ili čak smrt. U viralnom TikTok videu, neurolog Baibing Čen otkrio je tri namirnice koje pokušava izbegavati jer mogu sadržati toksine i neugodne bakterije, piše New York Post.

neurolog

Shutterstock

 

 

Određene vrste morskih riba

"Volim da jedem ribu, ali nastojim da izbegavam velike morske ribe s koralnih grebena poput barakuda, kirnja i gofa zbog neurotoksina zvanog ciguatoksin", objasnio je dr. Čen. Toksin potiče iz algi koralnih grebena i s vremenom se nakuplja u grabežljivim ribama. Lično je video slučajeve trovanja ciguatoksinom koji, osim što ih je lako pogrešno dijagnostikovati, dolaze s pravim spektrom neobičnih simptoma.

"Neurološki simptomi mogu uključivati osećaj hladnoće koji se pretvara u peckanje, trnce, vrtoglavicu i ponavljajuće noćne more", rekao je te je dodao da neki ljudi čak razviju hronične probleme sa nervima.

Upozorio je da vas ni kuvanje ovih tropskih životinja neće spasiti. "Ciguatoksin je otporan na toplotu, pa bez obzira koliko dobro skuvate ribu, toksin neće biti uništen", rekao je.

riba

Shutterstock

 

 

Čen je objasnio da ne morate potpuno izbegavati ribu, ali možda biste trebali izbegavati velike grabljivice, posebno njihovu jetru ili ikru i pratiti informacije o bolestima koje se pojavljuju u vašem području.

Oštećene limenke

Ako ste ikada uzeli limenku i vratili je jer je izgledala kao da je upravo izašla iz ulične tučnjave, vaši instinkti su bili u pravu. "Ako je limenka ispupčena, napuknuta ili jako ulubljena, to je crvena zastavica za kontaminaciju botulinom. Ova bakterija proizvodi botulinum toksin koji je jedan od najjačih neurotoksina koje poznajemo", upozorio je Čen.

Čak i mala količina može blokirati sposobnost vašeg mozga da naredi mišićima da se pokreću.

limenke

Shutterstock

 

 

"Rezultat je mlitava paraliza, zamagljeni vid, respiratorni zastoj, a bez antitoksina može biti smrtonosan", objasnio je. Dodao je da je zastrašujuće to što je botulinum toksin bez mirisa i ukusa, tako da ga ne možete prepoznati izgledom ili mirisom.

"Zagrejavanje hrane možda neće biti dovoljno da ga potpuno neutrališe. Ako ste u nedoumici, bacite konzervu", savetovao je neurolog.

Nedovoljno kuvana svinjetina

Konzumiranje nedovoljno kuvane svinjetine, posebno iz neregulisanih izvora koji možda nisu podložni istim higijenskim standardima i kontrolnim merama kao komercijalno proizvedena svinjetina, dovodi vas u rizik od svih vrsta parazitskih infekcija. Najgora od njih je neurocisticerkoza, parazitska infekcija uzrokovana unošenjem jaja trakavica koje se mogu smestiti u mozgu.

svinjetina

Shutterstock

 

 

"Malo poznata činjenica je da je to zapravo jedan od vodećih uzroka stečene epilepsije u svetu. Nije prisutno samo u zemljama u razvoju, već se može pojaviti i u razvijenim zemljama u područjima s lošim sanitarnim uslovima", zaključio je.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading