Verovatno uživate u sočnim smokvama tokom leta, ali da li ste znali da i njihovi listovi mogu biti pravi eliksir zdravlja? Od njih se pravi sirup predivnog ukusa koji može zameniti šećer, a uz to pruža brojne zdravstvene koristi. Evo kako da iskoristite svaki deo ovog prirodnog blaga!
Ako imate drvo smokve u dvorištu, znajte da ne treba koristiti samo plod – i listovi smokve mogu biti veoma korisni, posebno za zdravlje. List smokve je prava mala riznica lekovitih svojstava i prema mnogim istraživanjima, može pomoći u snižavanju triglicerida, regulaciji krvnog pritiska i prevenciji dijabetesa. U našem narodu se koristi od davnina, a može se kupiti i u prodavnicama zdrave hrane.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Napravite domaći sirup
Jedan od načina da ih iskoristite jeste da od listova napravite domaći sirup koji ukusom podseća na kokos ili vanilu. Za pripremu sirupa potrebno je ubrati dve šake svežih listova, kuvati ih u vodi dok ne puste boju, a zatim dodati smeđi šećer i kuvati dok ne dobijete sirup. Dobijeni sirup sipajte u flašu i čuvajte zatvoreno na tamnom mestu. Sirup od smokvinog lista može se koristiti kao prirodna zamena za šećer – savršen je za kafu, palačinke, ovsene pahuljice, jogurt, prelive, kolače.
Čaj od lista smokve
Uberite mlade listove smokve bez peteljki iz kojih curi mlečni sok. Operite ih i ostavite da se suše u hladovini. Kada se osuše, izmrvite ih u teglu. Za pravljenje čaja, stavite 2 kašičice sušenog lišća u šolju vode koju ste zagrejali do ključanja, ostavite da vri 15 minuta, a zatim sklonite s vatre i procedite. Pijte ujutro uz doručak. Ovaj čaj pomaže u regulisanju nivoa insulina, triglicerida i holesterola u krvi.
Napomena. Pre konzumiranja čaja posavetujte se sa svojim farmaceutom ili doktorom.
Video: