Salatu ne jedite uz meso: Nutricionista objašnjava kada je treba jesti, samo tako reguliše šećer u krvi

Vesna Vukadinović Vesti 09.07.2025 08:20 0

Svi jedu salatu kao prilog uz glavno jelo, ali nutricionista upozorava da to nije dobro za varenje.

salata

Shutterstock

U svim domaćinstvima salata se poslužuje kao prilog uz glavno jelo. Međutim, nutricionisti sve češće preporučuju upravo suprotno: salata treba da se jede kao predjelo, dok je želudac još prazan. Razlog za ovu preporuku krije se u tome što naše telo tada bolje iskorišćava hranljive materije iz sirovog povrća, a istovremeno se lakše kontroliše apetit i količina hrane koju ćemo kasnije pojesti.

Salata kao uvod u obrok

Konzumiranje sirove salate – bilo da je to zelena salata, rukola, krastavac, šargarepa ili paradajz,  ima brojne prednosti. Vlakna iz povrća oblažu zidove želuca i usporavaju apsorpciju šećera, što doprinosi stabilnijem nivou energije i smanjuje želju za slatkišima nakon obroka. Takođe, vlakna usporavaju pražnjenje želuca, što omogućava da telo bolje apsorbuje vitamine i minerale iz hrane u tankom crevu.

Pomaže regulisanje šećera

Nutricionistkinja Džesi Inčoaspe, poznata na mrežama kao „Glucose Goddess“, objašnjava da jedenje salate pre proteina i ugljenih hidrata pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Kada želudac ne bude odmah preplavljen “težim” namirnicama, organizam efikasnije metaboliše ono što sledi u obroku.

 

@health_statistics The Glucose Goddess Method - - - ✨ Drop your thoughts in the comments! 📱 Tag someone who needs this 📌 Bookmark for future reference - - - Credit: Video: @antiagingmission - - - #health #motivation #mindset #quotes ♬ original sound - health_statistics

 

 

Trik koji smanjuje apetit

Još jedna velika prednost: manja količina hrane se unosi posle tanjira salate. Budući da je želudac već delimično pun nečim zdravim i niskokaloričnim, postoji manja potreba za prejedanjem. Nutricionistkinja Keri Glasman, osnivačica platforme „Nutritious Life“, kaže da je to sjajan način da se reguliše apetit. Mali trik, ali sa velikim i dugoročnim koristima za zdravlje i liniju. Još bolje – ono što pojedete posle salate, bilo da su to proteini, ugljeni hidrati ili masti, izaziva manji glikemijski udar upravo zahvaljujući prethodnoj dozi vlakana.

Video:

Komentari (0)
Loading