U svim domaćinstvima salata se poslužuje kao prilog uz glavno jelo. Međutim, nutricionisti sve češće preporučuju upravo suprotno: salata treba da se jede kao predjelo, dok je želudac još prazan. Razlog za ovu preporuku krije se u tome što naše telo tada bolje iskorišćava hranljive materije iz sirovog povrća, a istovremeno se lakše kontroliše apetit i količina hrane koju ćemo kasnije pojesti.
Salata kao uvod u obrok
Konzumiranje sirove salate – bilo da je to zelena salata, rukola, krastavac, šargarepa ili paradajz, ima brojne prednosti. Vlakna iz povrća oblažu zidove želuca i usporavaju apsorpciju šećera, što doprinosi stabilnijem nivou energije i smanjuje želju za slatkišima nakon obroka. Takođe, vlakna usporavaju pražnjenje želuca, što omogućava da telo bolje apsorbuje vitamine i minerale iz hrane u tankom crevu.
Pomaže regulisanje šećera
Nutricionistkinja Džesi Inčoaspe, poznata na mrežama kao „Glucose Goddess“, objašnjava da jedenje salate pre proteina i ugljenih hidrata pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Kada želudac ne bude odmah preplavljen “težim” namirnicama, organizam efikasnije metaboliše ono što sledi u obroku.
Trik koji smanjuje apetit
Još jedna velika prednost: manja količina hrane se unosi posle tanjira salate. Budući da je želudac već delimično pun nečim zdravim i niskokaloričnim, postoji manja potreba za prejedanjem. Nutricionistkinja Keri Glasman, osnivačica platforme „Nutritious Life“, kaže da je to sjajan način da se reguliše apetit. Mali trik, ali sa velikim i dugoročnim koristima za zdravlje i liniju. Još bolje – ono što pojedete posle salate, bilo da su to proteini, ugljeni hidrati ili masti, izaziva manji glikemijski udar upravo zahvaljujući prethodnoj dozi vlakana.
Video:
Možda vas zanima…