Malokrvni bi trebali ovo da tamane, a oni izbegavaju: Ovo su namirnice prepune gvožđa, popravljaju krvnu sliku očas posla

Nedeljko Tišanović Vesti 25.06.2025 15:53 0

Posledica nedostatka gvožđa u organizmu rezultira anemijom.

pijaca

Shutterstock/Dragan Mujan

Gvožđe ima vrlo važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u organizmu: učestvuje u sintezi hemoglobina koji transportuje kiseonik od pluća do svih ćelija u organizmu, zatim u sintezi mioglobina koji je rezerva kiseonika u mišićima, kao i mnogih bitnih enzima, potpomaže rast i jača otpornost prema infekcijama.


U organizmu je prisutno u količini oko 3 g (žene ga imaju oko 2,8 g, a muškarci 3,8 g). Veći deo gvožđa čini tzv. funkcionalno gvožđe koje ima, već pomenute metaboličke uloge, a preostale količine su zalihe, koje služe za transport gvožđa ali i kao rezerva (kod muškaraca iznose 30% ukupnog gvožđa, dok žene imaju mnogo manje rezerve - oko 12,5%).

Na ravnotežu gvožđa u organizmu utiču njegov unos, zalihe, gubitak i potrebe za ovim važnim elementom.
Gvožđe u hrani

Nedostatak gvožđa u organizmu izaziva hipohromnu anemiju, koja je prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, najrasprostranjenije globalno oboljenje izazvano neodgovarajućom ishranom. Smatra se da svaka peta osoba u svetu boluje od ove vrste anemije.


Prvi simptomi nedostatka gvožđa javljaju se mnogo pre nastanka anemije i to su umor, osećaj slabosti, bledilo, glavobolja, razdražljivost, lupanje srca, iscrpljenost, nedostatak koncentracije, smanjena otpornost i sklonost ka infekcijama.

Gvožđe se u organizam unosi isključivo putem hrane

Na apsorpciju gvožđa, pored individualnih svojstava hrane, utiču pol, uzrast, fiziološko stanje , kao i rezerve gvožđa u organizmu. Zbog većih potreba, žene apsorbuju veći procenat gvožđa iz hrane od muškaraca, kao i deca u odnosu na odrasle i trudnice u odnosu na žene u generativnom dobu. Zato je neophodna analiza krvne slike.
Pravilna ishrana sprečava anemiju. Posebno je to važna za osobe koje gube krv na bilo koji način, npr. žene sa bolinim i obilnim menstruacijama, pacijenti koje muče hemoroidi ili čir na želucu itd.

Anemija - namirnice u ishrani

U ishrani osoba sa anemijom treba da dominiraju:

  • iznutrice,
  • pečurke,
  • sušeno voće,
  • žumance,
  • riba - posebno tunjevina, školjke,
  • mahunarke,
  • rotkvice,
  • meso - posebno pileće i ćureće.

Anemične osobe trebalo bi da jedu dosta crvenog i belog luka, jezgrastog voća, semenki, zelenog lisnatog povrća, piše Stetoskop. 

Bonus video: 



 
Komentari (0)
Loading