Gvožđe ima vrlo važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u organizmu: učestvuje u sintezi hemoglobina koji transportuje kiseonik od pluća do svih ćelija u organizmu, zatim u sintezi mioglobina koji je rezerva kiseonika u mišićima, kao i mnogih bitnih enzima, potpomaže rast i jača otpornost prema infekcijama.
Na ravnotežu gvožđa u organizmu utiču njegov unos, zalihe, gubitak i potrebe za ovim važnim elementom.
Gvožđe u hrani
Nedostatak gvožđa u organizmu izaziva hipohromnu anemiju, koja je prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, najrasprostranjenije globalno oboljenje izazvano neodgovarajućom ishranom. Smatra se da svaka peta osoba u svetu boluje od ove vrste anemije.
Prvi simptomi nedostatka gvožđa javljaju se mnogo pre nastanka anemije i to su umor, osećaj slabosti, bledilo, glavobolja, razdražljivost, lupanje srca, iscrpljenost, nedostatak koncentracije, smanjena otpornost i sklonost ka infekcijama.
Gvožđe se u organizam unosi isključivo putem hrane
Na apsorpciju gvožđa, pored individualnih svojstava hrane, utiču pol, uzrast, fiziološko stanje , kao i rezerve gvožđa u organizmu. Zbog većih potreba, žene apsorbuju veći procenat gvožđa iz hrane od muškaraca, kao i deca u odnosu na odrasle i trudnice u odnosu na žene u generativnom dobu. Zato je neophodna analiza krvne slike.
Pravilna ishrana sprečava anemiju. Posebno je to važna za osobe koje gube krv na bilo koji način, npr. žene sa bolinim i obilnim menstruacijama, pacijenti koje muče hemoroidi ili čir na želucu itd.
Anemija - namirnice u ishrani
U ishrani osoba sa anemijom treba da dominiraju:
- iznutrice,
- pečurke,
- sušeno voće,
- žumance,
- riba - posebno tunjevina, školjke,
- mahunarke,
- rotkvice,
- meso - posebno pileće i ćureće.
Anemične osobe trebalo bi da jedu dosta crvenog i belog luka, jezgrastog voća, semenki, zelenog lisnatog povrća, piše Stetoskop.
Bonus video:
