"Ma, kakva soda bikarbona": Gastroenterolog tvrdi da je ovo Božja namirnica za želudac i za višak kiseline

Slobodanka Ćorić Vesti 25.06.2025 11:10 0

Često ljudi posegnu za pilulom protiv kiseline čim osete nelagodnost. Ako im bude bolje za oko 45 minuta, to je znak da je problem višak kiseline. Soda bikarbona? Ma, to je trik koji traje pola sata i gotovo

Printscreen/Youtube

Printscreen/Youtube

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić ima jasne savete za sve koji pate od problema sa želucem i viškom kiseline. On upozorava da soda bikarbona nije dugoročno rešenje i da njeno korišćenje na svoju ruku može samo kratkotrajno ublažiti simptome, ali ne i rešiti pravi uzrok problema.

„Često ljudi posegnu za pilulom protiv kiseline čim osete nelagodnost. Ako im bude bolje za oko 45 minuta, to je znak da je problem višak kiseline. Soda bikarbona? Ma, to je trik koji traje pola sata i gotovo. Ona samo neutralizuje kiselinu privremeno, ali pravi lekovi moraju imati produženo dejstvo. Soda je kao da držite vodu dok majstori ne odu“, objašnjava prof. dr Perišić.

Tiha kiselina i prirodna pomoć

Doktor takođe ukazuje na postojanje tzv. „tihih kiselina“ – stanja u kojima nema klasične gorušice, ali postoji osećaj mučnine ili nelagodnosti u želucu. Za ovakve slučajeve preporučuje biljne čajeve:

„Najbolje je piti čaj od kantariona pre doručka, jer jedino on sadrži supstance koje oblažu sluzokožu želuca. Posle doručka, uzmite čaj od nane. Tokom dana, četiri do pet šoljica nane pomoći će da se smiri želudac“, savetuje dr Perišić.

Ishrana za zdrav želudac

Kada je ishrana u pitanju, prof. Perišić jasno savetuje da se izbegava gazirana voda sa mehurićima jer može pogoršati probleme sa želucem.

„Preporučujem da jedete pet manjih obroka dnevno sa malo masnoća. Fokusirajte se na lake ugljene hidrate – pire od krompira i šargarepe, pire od jabuke, banane. Barena piletina je takođe dobra, jer nema masnoće koja može dodatno opteretiti želudac“, objašnjava gastroenterolog.

Luk – prava „božja namirnica“

Posebno ističe značaj luka u ishrani, kao vrlo zdravog i hranljivog povrća:

„Luk je bogat kvercetinom i prava je 'božja namirnica'. Moja pokojna majka ga je često pržila na plotni dok ne pocrni, pa ga dodavala u supu. Znala je koliko je zdrav i koliko pomaže želucu“, zaključuje prof. dr Vojislav Perišić.

Komentari (0)
Loading