Kažu da je doručak najvažniji obrok u danu, zbog čega je svaki zalogaj važan.
I ispostavilo se da postoji jedna veoma jednostavna promena koju možemo napraviti svakog dana, koristeći namirnicu iz ostave koju možda već imate u svojoj kuhinji.
Prema novim istraživanjima, to može imati ogroman uticaj na funkciju mozga, poboljšavajući toliko važan pamćenje, koje mnogi od nas već osećaju da je oslabljeno...
Studija, objavljena u časopisu ,,Food & Function", istražila je nauku iza dobrog, zdravog doručka — i kako on utiče na vaš mozak.
Tim je otkrio da ne morate napraviti naročito radikalnu promenu da biste osetili razliku — sve što vam treba je jedna šaka orašastih plodova.
Tačnije, 50 grama oraha, koje možete dodati u svoj jutarnji musli i jogurt.

Shutterstock
Prvo istraživanje takve vrste, koje je sprovela Univerzitet u Redingu, obuhvatilo je 32 zdrava mlada odrasla lica uzrasta između 18 i 30 godina, koji su na različitim prilikama konzumirali doručak bogat orasima i obrok sa istim brojem kalorija.
Učesnici su zatim radili niz kognitivnih testova dok su naučnici pratili njihovu moždanu aktivnost, pri čemu je doručak sa orasima doveo do bržih reakcija i boljeg pamćenja.
Prema mišljenju tima, upravo kombinacija hranljivih materija — uključujući omega-3 alfa-linolenske masne kiseline, proteine i biljne spojeve zvane polifenoli — koje se nalaze u orasima, može poboljšati kognitivne sposobnosti, čineći ih ključnom „hranom za mozak“.
Shutterstock
Profesorka Klejr Vilijams, koja je vodila istraživanje na Univerzitetu u Redingu, izjavila je: „Ova studija dodatno potvrđuje značaj oraha kao hrane za mozak. Šaka oraha uz doručak može mladim odraslima dati mentalnu prednost kada treba da budu na vrhuncu svojih sposobnosti. Posebno je uzbudljivo što tako jednostavan dodatak ishrani može napraviti merljivu razliku u kognitivnim performansama.“
Dr Ejdrian Vajt, koji je prethodno radio na Univerzitetu u Redingu dok je sprovodio eksperiment, a sada radi na Univerzitetu u Vinsteru, rekao je za BBC da orasi nude retku kombinaciju hemikalija koje pomažu u poboljšanju funkcije mozga.
„Druge namirnice, naročito voće poput borovnica, sadrže flavonoide, ali posebna kombinacija hemikalija u orasima može delovati na posebno sinergistički način, pri čemu proteini/peptidi regulišu apsorpciju omega-3 masnih kiselina, koje zauzvrat regulišu apsorpciju flavonoida,“ objasnio je.
Bonus video:
Možda vas zanima…
