Verovatno ćete pomisliti da su sveže borovnice bogatije vitaminima, ali nije baš tako. Šta se dešava s nutrijentima kada se borovnice zamrznu? Borovnice koje se prodaju zamrznute najčešće se beru u vrhuncu zrelosti i odmah nakon branja blanširaju i brzo zamrzavaju. Taj proces zadržava većinu vitamina i antioksidanasa, naročito antocijanina – jedinjenja koja borovnicama daju tamnoplavu boju i visoku nutritivnu vrednost.
Takođe, zamrzavanje stvara sitne ledene kristale unutar ćelija borovnice. Ti kristali oštećuju ćelijske zidove, pa se nakon odmrzavanja lakše oslobađaju antocijanini – moćni antioksidansi koji su povezani s mnogim zdravstvenim koristima (poput zaštite srca, krvnih sudova i moždanih funkcija).
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Shutterstock
Kod svežih borovnica, situacija zavisi od dužine transporta i skladištenja. Ako su putovale nedeljama i stajale danima na policama, moguće je da su izgubile deo korisnih sastojaka, naročito osetljivih vitamina poput vitamina C.
Dakle, smrznute borovnice mogu imati istu, pa čak i veću nutritivnu vrednost od svežih – posebno ako su „sveže“ borovnice već dugo u prometu. Smrznute borovnice mogu biti mekše kada se odmrznu, što nekima smeta kada ih jedu sveže ili u voćnim salatama. Ali za smutije, ovsene kaše, kolače i prelive – smrznute su savršene.
Dakle, ako imate pristup svežim, lokalnim borovnicama koje nisu dugo putovale – slobodno ih kupite. Ali ako birate između uvoznih „svežih“ i smrznutih koje su brzo obrađene nakon berbe, smrznute su često jednako dobar, ako ne i bolji izbor.
Video:
Bez neke filozofije
19.06.2025 21:22Zimi jedem zamrznute, a leti sveže.