Verovatno ćete pomisliti da su sveže borovnice bogatije vitaminima, ali nije baš tako. Šta se dešava s nutrijentima kada se borovnice zamrznu? Borovnice koje se prodaju zamrznute najčešće se beru u vrhuncu zrelosti i odmah nakon branja blanširaju i brzo zamrzavaju. Taj proces zadržava većinu vitamina i antioksidanasa, naročito antocijanina – jedinjenja koja borovnicama daju tamnoplavu boju i visoku nutritivnu vrednost.
Takođe, zamrzavanje stvara sitne ledene kristale unutar ćelija borovnice. Ti kristali oštećuju ćelijske zidove, pa se nakon odmrzavanja lakše oslobađaju antocijanini – moćni antioksidansi koji su povezani s mnogim zdravstvenim koristima (poput zaštite srca, krvnih sudova i moždanih funkcija).

Shutterstock
Kod svežih borovnica, situacija zavisi od dužine transporta i skladištenja. Ako su putovale nedeljama i stajale danima na policama, moguće je da su izgubile deo korisnih sastojaka, naročito osetljivih vitamina poput vitamina C.
Dakle, smrznute borovnice mogu imati istu, pa čak i veću nutritivnu vrednost od svežih – posebno ako su „sveže“ borovnice već dugo u prometu. Smrznute borovnice mogu biti mekše kada se odmrznu, što nekima smeta kada ih jedu sveže ili u voćnim salatama. Ali za smutije, ovsene kaše, kolače i prelive – smrznute su savršene.
Dakle, ako imate pristup svežim, lokalnim borovnicama koje nisu dugo putovale – slobodno ih kupite. Ali ako birate između uvoznih „svežih“ i smrznutih koje su brzo obrađene nakon berbe, smrznute su često jednako dobar, ako ne i bolji izbor.
Video:
Bez neke filozofije
19.06.2025 21:22Zimi jedem zamrznute, a leti sveže.