Povišen holesterol jedan je od najčešćih zdravstvenih problema modernog doba, a često prolazi neprimećeno sve dok ne izazove ozbiljnije komplikacije poput srčanih bolesti ili moždanog udara.
Holesterol je masna materija koja je nužna za normalno funkcionianje tela, no kada njegovi nivoi u krvi postanu previsoki, može začepiti krvne sudove i narušiti zdravlje srca i krvotoka.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Doktor Sud podelio je sedam namirnica koje mogu pomoći u snižavanju holesterola.
U videu, koji je objavio na TikToku, istakao je da je reč o namirnicama koje se mogu uključiti u bilo koji obrok, što olakšava njihovo dodavanje u vašu dnevnu rutinu.
Lekar je podstakao ljude da u svoju ishranu uključe avokado, maslinovo ulje, bademe, soju, bobičasto voće, ovsene pahuljice i losos, piše Daily Express.
Na primer, ovsena kaša može biti odličan deo doručka, a bobičasto voće i bademi mogu poslužiti kao zdravi međuobrok. Preporučuje konzumiranje jedne i po šoljice kuvane ovsene kaše dnevno da biste pomogli u snižavanju holesterola, piše stranica livestrong.
Iako različiti faktori mogu uticati na to koliko učinkovito ovsena kaša snižava holesterol, promene u ishrani mogu početi pokazivati rezultate već za dve do četiri nedelje, prema rečima dr. Vilijama Hejnesa.
Takođe, pokojni dr. Majkl Mozli, poznat po svojoj seriji "Just One Thing", u jednoj epizodi svog BBC podkasta je istakao da ovsena kaša nije samo korisna za zdravlje, već je i vrlo ukusna.

Shutterstock
Nadalje, maslinovo ulje je svestranije nego što mislite. Možete ga jesti s hlebom, preliti preko salata ili koristiti u kuvanju. Ako odaberete ekstra devičansko maslinovo ulje, stručnjak je istakao da je ono posebno korisno jer je bogato polifenolima, biljnim mikronutrijentima poznatim po širokom spektru zdravstvenih koristi.

Shutterstock
Takođe je bogato oleinskom kiselinom, za koju je dr. Mozli objasnio da može pomoći u smanjenu upale, poboljšanju pamćenju i smanjenju krvnog pritiska.
Nedavni pregled 30 studija pokazao je da svakodnevna konzumacija maslinovog ulja smanjuje nivoe C-reaktivnog proteina i interleukina 6, koji su dva pokazatelja upale u telu.
Bonus video: