Ishrana bogata hranljivim materijama, poput voća, može pomoći u održavanju zdravlja katdiovaskularnog sistema. Prema kardiologu dr Baskaru Semiti, određene vrste voća pomažu u čišćenju krvnih sudova od masnih naslaga, poput holesterola i triglicerida. On preporučuje ove tri voćke za smanjenje rizika od bolesti srca.
Borovnice
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Posebno su bogate antioksidantima koji pomažu u zaštiti arterija od oksidativnog stresa i upala. "Oksidativni stres je jedan od ključnih faktora za stvaranje plaka u arterijama", kaže kardiolog za „She Finds“. Uključivanje borovnica i drugog bobičastog voća u ishranu može pomoći u smanjenju tog stresa, čime se poboljšava zdravlje srca.

Shutterstock
Važno je zapamtiti da održavanje zdravlja srca, osim uravnotežene ishrane, zahteva i promene u životnom stilu, poput redovnog vežbanja, smanjivanja stresa i izbegavanja štetnih navika, poput pušenja.
Citrusno voće
Citrusno voće, poput pomorandži i limuna, bogato je vitaminom C, koji štiti ćelije od oštećenja. "Vitamin C igra ključnu ulogu u sprečavanju stvaranja plaka na krvnim sudovima", objašnjava kardiolog. Redovno konzumiranje pomorandži, grejpfruta, limuna može pomoći u očuvanju zdravlja arterija.
Video: