Posebno su korisne namirnice koje sadrže jedinjenja koja podržavaju varenje, jačaju imunitet i pomažu u prevenciji upala. Izbor hrane bogat dobrim bakterijama i važnim mineralima može imati pozitivan uticaj na celo telo – uključujući i smanjenje rizika od određenih bolesti.
Jedna od takvih namirnica je jogurt, koji sadrži probiotike, proteine, kalcijum i esencijalne vitamine. Gastroenterolog dr Džozef Salhab istakao je da redovna konzumacija jogurta može „smanjiti rizik od raka debelog creva“. „Studije su pokazale da su osobe koje su jele više jogurta imale niži rizik ne samo od raka debelog creva, već i od polipa, koji mogu biti kancerogeni“, objasnio je u videu.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Jogurt sadrži žive probiotske kulture, poput Lactobacillus i Bifidobacterium, koje doprinose ravnoteži crevne mikroflore. Prema dr Salhabu, „probiotici i žive kulture u tim proizvodima mogu pomoći u smanjenju rizika jer verujemo da bakterije u crevima igraju ulogu u nastanku raka debelog creva.“ Dobra raznolikost korisnih bakterija doprinosi zdravom varenju, smanjenju upala i zaštiti od štetnih mikroorganizama.
Iako jogurt sam po sebi nije lek niti garancija prevencije, njegovo uključivanje u ishranu može biti koristan dodatak uravnoteženom načinu života. Najbolji efekat postiže se kada se konzumira uz ishranu bogatu vlaknima i biljnim namirnicama. Jogurt se lako uklapa u doručak s voćem i semenkama, može biti osnova za smuti ili zdraviji dodatak umacima i prelivima u svakodnevnim obrocima.
Video: