Jedna jeftina namirnica uništava sve nakupljene otrove: Vreme je za prolećno čišćenje jetre

Vesti 16.05.2025 17:26 0

Suvo grožđe, kao i sveže, bogato je vlaknima i antioksidansima (bioflavonoidima i vitaminom C), koji imaju ključnu ulogu u varenju i uklanjanju štetnih toksina i slobodnih radikala iz tela.

zdrava žena

Shutterstock

Jetra je jedan od najvećih i najvažnijih organa u telu i bez nje bismo bili preplavljeni toksičnim materijama.

Ona je odgovorna za stvaranje žuči koja razgrađuje masnoće i pretvara ih u energiju. Takođe igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže nivoa šećera u krvi, a čak i uzima toksične materije koje svakodnevno unosimo u organizam te ih pretvara u spojeve koje naše telo može iskoristiti ili ih razgrađuje do te mere da ih telo može izlučiti kao otpad.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Međutim, često zanemarujemo brigu o jetri i unosimo štetne materije, poput alkohola. Postoji čak i stanje poznato kao nealkoholna bolest masne jetre, koje može biti uzrokovano konzumacijom proizvoda s dodatim šećerom, prženom hranom, viškom soli i crvenim mesom.

Vašoj jetri možda je potrebno malo prolećno čišćenje. Jedan od načina da to postignete jeste konzumacija vode sa suvim grožđem.

suvo grožđe

Shutterstock

 

 

Suvo grožđe, kao i sveže, bogato je vlaknima i antioksidansima (bioflavonoidima i vitaminom C), koji imaju ključnu ulogu u varenju i uklanjanju štetnih toksina i slobodnih radikala iz tela.

Ali, jeste li znali da grožđice mogu sadržati više hranljivih materija nego sveže grožđe? Prema podacima Univerziteta Berkli, grožđice imaju gotovo tri puta veći antioksidativni kapacitet od crnog i belog grožđa te su jedan od najbogatijih izvora antioksidansa među svim namirnicama. A hranljive materije su još koncentrisanije kada se voće osuši.

suvo grožđe

Shutterstock

 

 

Zahvaljujući toj koncentraciji hranljivih materija, stručnjaci su otkrili da je njihovo potapanje u vodi vrlo korisno. Kada se grožđice potope u vodu, hranljive materije prelaze u tekući oblik koji telo može brže apsorbovati – čak se i povećava sadržaj antioksidansa. Konzumacija vode od grožđica povećava sposobnost grožđica da očiste jetru, te se brzo kreću kroz probavni sistem pune antioksidansa koji uklanjaju toksine.

Kako pripremiti vodu sa suvim grožđem?

  • Temeljno operite 150 grama grožđica
  • Stavite grožđice u 2 šoljice vode i kuvajte ih 20 minuta
  • Ostavite ih u toj vodi preko noći
  • Ujutru procedite vodu i popijte je na prazan želudac

Radite to nekoliko dana zaredom i vaša jetra će biti očišćena od toksina i spremna za obavljanje svoje važne funkcije, piše Krstarica. 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)