Iako se voće i povrće smatraju stubovima zdrave ishrane, najnovije istraživanje ukazuje na uznemirujuću istinu – pojedine namirnice koje svakodnevno konzumiramo mogu sadržati visoke nivoe pesticida, i to čak i nakon pranja.
Prema najnovijem izveštaju američke organizacije Environmental Working Group (EWG), poznatom kao lista "Prljavih dvanaest" (Dirty Dozen), sledeće namirnice najzagađenije su pesticidima:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Istraživanje je sprovedeno analizom više hiljada uzoraka iz supermarketa. Otkriveno je da više od 90% uzoraka jagoda, jabuka, trešanja, spanaća i grožđa sadrži ostatke najmanje dva ili više pesticida. U pojedinim slučajevima pronađeno je i do 23 različite hemikalije u jednom uzorku!
Kupujte organski kada je to moguće, posebno kada je reč o voću i povrću sa liste "Prljavih dvanaest"
Temeljno perite i ljuštite proizvode, iako to ne uklanja sve ostatke
Birajte namirnice sa liste "Čistih petnaest" – voće i povrće koje sadrži najmanje pesticida (npr. avokado, kukuruz šećerac, ananas, mango…)
Zdrava ishrana podrazumeva i informisane izbore. Ne mora sve da bude organsko – ali kada znate koje su namirnice najrizičnije, lakše je zaštititi sebe i svoje najmilije.