Šta pojesti kada krene žarenje u jednjaku? Ako vas "napadne" gorušica, evo šta raditi u tom trenutku

Nedeljko Tišanović Vesti 05.05.2025 18:57 0

Osim hrane, stres i nezdrav stil života mogu pogoršati stanje.

stomak

Shutterstock

Gorušica, osećaj žarenja u jednjaku, često se javlja nakon masne, začinjene ili obilne hrane, a uzrokuje je slabljenje mišića (donjeg sfinktera jednjaka) koji inače sprečava vraćanje želudačne kiseline. Osim hrane, stres i nezdrav stil života mogu pogoršati stanje.

Namirnice koje pomažu kod gorušice:

  • Ovsena kaša – bogata vlaknima, daje osećaj sitosti i smanjuje kiseline, piše u studiji objavljenoj u publikaciji "World Journal of Gastroenterology".
  • Đumbir – prirodni antiinflamator, umiruje stomak.
  • Aloe vera – poboljšava varenje i reguliše pH vrednost.
  • Dinja i banane – alkalne namirnice koje neutrališu kiselinu.
  • Peršun – vekovima se koristi za umirenje stomaka i lako se nabavlja.
Kada posetiti lekara?


Ako se gorušica javlja često (više od 2 puta nedeljno), ako lekovi ne pomažu, imate probleme s gutanjem, mučninom, gubitkom težine ili druge ozbiljnije simptome, moguće je da imate GERB (gastroezofagealna refluksna bolest) i treba vam stručna pomoć, izvor e klinika.


Bonus video: 
@najzena.rs Najčešće greške pri korišćenju kreme za područje oko očiju #najzena #fypシ゚ #zena #fyp #goviral #videoviral #foryou #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading