Zaboravljeno blago sa Istoka: Nabeez – moći detoks koji obnavlja telo i smiruje želudac, evo kako se sprema

Slobodanka Ćorić Vesti 05.05.2025 11:35 0

Nabeez se povezuje sa brojnim zdravstvenim benefitima – pomaže pamćenju, podržava rad jetre, slezine, grla

napitak

Shutterstock

U arapskom svetu, vekovima unazad, jedno piće zauzimalo je posebno mesto u svakodnevici, naročito tokom svetih meseci posta. Reč je o nabeezu (ili nabidh vodi) – prirodnom napitku poznatom po blagim, alkalnim svojstvima i moćnom detoks efekatu.

Tokom dužih perioda posta, kada se konzumira manje hrane, želudac se prirodno smanjuje, a varenje može postati osetljivije. Upravo zato, nabeez se smatrao idealnim za osveženje organizma i smirivanje želudačne kiseline.

Tradicionalno, ovaj napitak se pripremao tako što se urme, smokve ili grožđice potapaju u vodu na nekoliko sati – nikada zajedno, već uvek odvojeno. Danas se najčešće koriste urme, zbog svoje dostupnosti i blagotvornog dejstva.

Namakanjem voća u vodi, dobijate napitak prijatnog, prirodno slatkog ukusa. Osim toga, voda upija vitamine, minerale i topiva vlakna iz plodova, čineći je lakšom za varenje i korisnom za hidrataciju.

Nabeez se povezuje sa brojnim zdravstvenim benefitima – pomaže pamćenju, podržava rad jetre, slezine, grla i prostate, a posebno je koristan muškarcima. Preporučuje se i osobama koje pate od artritisa i povišenog nivoa mokraćne kiseline.

Kako da pripremite nabeez kod kuće

Za pripremu ovog revitalizujućeg napitka biće vam potrebno:

12 očišćenih urmi

6 suvih smokava

8 kašika grožđica

4 čaše čiste vode

Voće odaberite prema želji, ali ga nikako ne mešajte. Stavite ga u vodu, pokrijte i ostavite na hladnom mestu da odstoji 8 do 12 sati, idealno preko noći.

Nakon toga, možete sve zajedno izmiksati u blenderu za gust napitak, ili jednostavno piti vodu i pojesti omekšano voće.

Nabeez je odličan način da započnete dan, povratite energiju i učinite nešto dobro za svoje telo – na potpuno prirodan način.

Komentari (0)
Loading